BNN-VARA overtreedt nog steeds reclameregels in Mediawet

Omroep BNN-VARA, die vorig jaar onder verscherpt toezicht van het Commissariaat voor de Media is geplaatst, overtreedt nog steeds de reclameregels van de Mediawet. Dat bevestigt de toezichthouder desgevraagd. In De Wereld Draait Door en Pauw werd de afgelopen maanden zeker twee keer „overdreven en overdadig” aandacht besteed aan onder meer een concert en een energiedrank. Zo droeg Formule 1-coureur Max Verstappen in een interview met Jeroen Pauw een pet en jas met prominent RedBull-logo. In juli en september zijn daarover gesprekken met de omroepdirectie gevoerd – maar zijn er geen boetes uitgedeeld. Bij een eerstvolgende overtreding, zal het de omroep een boete opleggen.

Omroepen mogen cd’s, concerten en boeken enthousiast bespreken, maar niet oproepen tot bezoek of koop. In oktober en november 2015 overtrad DWDD de regels in items over betaalapp Bunq en Linda TV. Ook kreeg het een waarschuwing van het Commissariaat toen in zendtijd reclame werd gemaakt voor het restaurant dat BNN-VARA wilde exploiteren. De omroep werd daarop onder ‘intensief toezicht’ geplaatst: het Commissariaat volgde zijn programma’s nauwlettend.

Sindsdien overtrad BNN-VARA de regels onder meer in DWDD. Daar schoof zanger Jett Rebel aan en werd zijn concertposter met concertdata uitbundig getoond. In Pauw was er het interview met Max Verstappen. Het CvdM noemt de overtredingen „minder zwaar” dan die van eind 2015, maar zegt ook: „hier is de publieke omroep niet voor”.

Directeur Timmer (BNN-VARA) zegt dat zij na twee gesprekken „scherp” hebben gekregen wat volgens het Commissariaat mag en wat niet. „Daar hebben we soms andere opvattingen over. Wij hebben een makersperspectief.” Over het interview met Verstappen zegt hij dat de coureur niet vooraf een eisenlijst heeft gestuurd. „Maar als je dan bij hem aankomt voor een interview en hij draagt een pet en een jas met logo, pak je dan de camera weer in omdat dat niet mag? Daar zit de spanning. Dat interview is geroemd, het is relevant. Daar knelt de juridische en maatschappelijke werkelijkheid.”

    • Jan Benjamin