Beursfraude Jérôme Kerviel

1 mln teruggeven, niet 4,9 mld

De Franse beurshandelaar Jérôme Kerviel moet van de Franse rechtbank zijn voormalig werkgever Société Générale niet 4,9 miljard euro, maar slechts 1 miljoen euro terugbetalen vanwege het vervalsen van systemen waarmee de bank een verlies leed van 4,9 miljard euro. Dat heeft de rechtbank in Parijs vrijdag besloten. Kerviel hoeft niet het hele bedrag terug te betalen, waartoe hij eerder was veroordeeld, omdat hij volgens de rechtbank slechts deels verantwoordelijk was voor het verlies. De bank is volgens de rechters tekortgeschoten op het gebied van management, controle en beveiliging. Kerviel verloor het geld nadat hij computersystemen vervalste waarmee hij voor 50 miljard euro kon speculeren op de markten. Dit was meer dan de bank destijds in zijn geheel waard was. In 2010 werd Kerviel in eerste instantie veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf en moest hij het hele bedrag terugbetalen. (NRC)