Ex-bankier moet werkgever 1 miljoen euro terugbetalen

Kerviel verloor 4,9 miljard euro nadat hij computersystemen vervalste waarmee hij voor 50 miljard euro kon speculeren.

Jerome Kerviel en zijn advocaat. Foto: AP / Michel Euler

De Franse beurshandelaar Jerome Kerviel moet van de Franse rechtbank zijn voormalig werkgever Société Générale 1 miljoen euro terugbetalen vanwege het vervalsen van systemen waarmee de bank een verlies leed van 4,9 miljard euro. Dat heeft de rechtbank in Parijs vrijdag besloten.

Kerviel hoeft niet het hele bedrag terug te betalen, waartoe hij eerder was veroordeeld, omdat hij volgens de rechtbank namelijk slechts deels verantwoordelijk was voor het verlies. De bank is volgens de rechters namelijk tekort geschoten op het gebied van management, controle en beveiliging.

Volgens persbureau AP zei Kerviel na afloop dat hij zich niet bij de straf neerlegt:

“Ik hoop dat ik uiteindelijk geen schadevergoeding hoef te betalen omdat ik vind dat ik de bank niets schuldig ben. De strijd gaat door.”

De vervalsing kwam in januari 2008 aan het licht en werd één van de grootste beursfraudezaken ooit.

Vervalsen systemen

Kerviel verloor het geld nadat hij computersystemen vervalste waarmee hij voor 50 miljard euro kon speculeren op de markten. Dit was meer dan de bank destijds in zijn geheel waard was.

In 2010 werd Kerviel veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf en moest hij het hele bedrag terugbetalen. Hij ging hiertegen in beroep. Volgens Kerviel waren zijn bazen namelijk op de hoogte van de risico’s die hij nam en de manier waarop hij aan het werk ging. Zijn bazen zouden zijn gedrag stilzwijgend hebben gesteund zolang hij geld verdiende voor de bank.

In 2014 besloot de rechter zijn veroordeling in stand te houden maar de boete te verlagen van 4,9 miljard euro naar 1 miljoen euro omdat het bedrag disproportioneel groot was.

Arbeidsrecht

In juni van dit jaar werd hij tijdens een andere procedure door een Frans arbeidsgerecht, een speciale rechtbank van werkgevers en vakbonden, verrassend in het gelijk gesteld. De rechter bepaalde dat Kerviel ten onrechte was ontslagen. Société Générale moest hem een schadevergoeding van 450.000 euro moest betalen.

    • Belia Heilbron