Avondklok ingesteld in Charlotte vanwege rellen

Een man die eerder tijdens de rellen werd neergeschoten, is in het ziekenhuis overleden.

Een demonstratie in Charlotte op donderdagavond.
Een demonstratie in Charlotte op donderdagavond. Foto Gerry Broome / AP

In de Amerikaanse stad Charlotte is een avondklok ingesteld na de rellen van afgelopen nachten. Dat meldt het stadsbestuur op haar website (PDF). Tussen middernacht en zes uur ‘s ochtends mogen burgers zich niet op straat begeven. Ondanks de avondklok werd er donderdagnacht toch gedemonstreerd. Hierbij is niemand gearresteerd.

In de stad word sinds dinsdagavond geprotesteerd. De demonstraties ontstonden nadat de politie een 43-jarige zwarte man doodschoot. Bij de protesten werd woensdag de 26-jarige Justin Carr neergeschoten. Hij is donderdagnacht in het ziekenhuis overleden. Volgens het stadsbestuur van Charlotte is hij niet door de politie beschoten.

De onrust in de hoofdstad van North Carolina begon dinsdagavond, toen demonstranten een deel van een snelweg blokkeerden. Zestien politieagenten raakten die avond gewond.

Vernielingen

Op woensdagavond ging het opnieuw mis: deelnemers aan een in eerste instantie vreedzame demonstratie werden opgewacht door honderden agenten. Er ontstonden rellen, waarbij de politie rubberen kogels en traangas inzette. Relschoppers gooiden met stenen en flessen. Er werd een aantal winkels vernield, vier agenten en negen burgers raakten gewond. 44 relschoppers werden gearresteerd.

In de Verenigde Staten zijn dit jaar vaker protesten uitgebroken nadat de politie zwarte mannen doodschoot. Zo waren er grote protesten na de dood van Alton Sterling (37) in Louisiana en Philando Castile (32) in Minnesota. Volgens demonstranten, die zich hebben verenigd in de Black Lives Matter-beweging, is er sprake van institutioneel racisme binnen Amerikaanse politiekorpsen, waardoor zwarten een veel groter risico lopen doodgeschoten te worden door de politie.

Lees ook: Politiegeweld in de VS: dit zijn de cijfers

De man die deze week door een politieagente werd doodgeschoten in Charlotte, de 43-jarige Keith Lamont Scott, was volgens de politie gewapend. Volgens familieleden en een getuige had hij een boek vast. Vorige week werd ook een zwarte man doodgeschoten door de politie. Het gaat om de 40-jarige Terrence Crutcher in de stad Tulsa. De agente die hem doodschoot wordt vervolgd voor doodslag.