Afghanistan sluit vrede met jihadistische strijdgroep

Strijdgroep Hezb-e Islami Gulbuddin stelt momenteel weinig voor, maar het verdrag zou de Talibaan kunnen tonen dat met de regering te praten valt.

In Kabul werd donderdag geprotesteerd tegen het vredesverdrag met de strijdgroep van Hekmatyar. Foto AFP

Voor het eerst sinds het verdrijven van de Talibaan in 2002 heeft Afghanistan een vredesverdrag getekend met een groep die vecht tegen de democratische regering.

De overeenkomst met Afghanistans op een na grootste jihadistische strijdgroep Hezb-e Islami Gulbuddin (HIG) is een voorlopig verdrag, dat nog ondertekend moet worden door president Ashraf Ghani en HIG-leider Gulbuddin Hekmatyar, die zich nog schuilhoudt.

De 69-jarige krijgsheer Hekmatyar, die in de jaren ’90 premier was, wordt beschouwd als een notoir oorlogsmisdadiger. Bij zijn raketbeschietingen van Kabul in 1992 kwamen duizenden burgers om. Ook pleegden zijn strijders destijds een bomaanslag op het hoofdkwartier van het Internationale Rode Kruis in Kabul. In het verdrag verleent de Afghaanse regering Hekmatyar en zijn strijders immuniteit. Ook zou hem een politieke positie zijn beloofd.

Hekmatyars strijdgroep stelt momenteel weinig voor, maar het verdrag zou de Talibaan kunnen tonen dat met de regering te praten valt. Hekmatyar is minstens zo gekant tegen westerse vrijheden als zij.

Hekmatyar, die wegens zijn contacten met al-Qaeda op de terroristenlijsten prijkt van de VS en de VN, staat bekend als onbetrouwbaar. Tijdens de strijd tegen de Sovjets en de Afghaanse communisten verbrak hij menig akkoord en bevocht hij geregeld andere moedjahedien-commandanten.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch keurt het verdrag af. Talibanwoordvoerder Zabihullah Mujahid vond het te vroeg om te reageren.

    • Joeri Boom