Aanpassing handelsverdrag met Canada, ‘pauze’ bij TTIP met VS

EU-handelsministers

Er komt alsnog een aanpassing van het handelsverdrag met Canada om zorgen van critici weg te nemen, zegt eurocommissaris Malmström.

Foto Valerie Kuypers

Volgens eurocommissaris Malmström (Handel) is het handelsverdrag CETA met Canada, „heel dichtbij” afronding. Er komen wel op het laatste moment aanpassingen om zorgen bij onder meer maatschappelijke organisaties weg te nemen. Malmström sprak van „unanieme steun” onder de EU-ministers om de deal zoals gepland op 27 oktober te tekenen op een Europees-Canadese top. Malmström zei dat vrijdag bij een EU-ministersbijeenkomst in het Slowaakse Bratislava

De onderhandelingen over handelsakkoord TTIP, tussen de EU en de VS, dreigen echter minstens zes maanden vertraging op te lopen, erkende ze, door de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Ze sprak van „een natuurlijke pauze”.

Oorspronkelijk moest ook het verdrag met de VS rond deze tijd worden afgerond, voor het vertrek van president Obama. De ook in Slowakije aanwezige minister Ploumen (Buitenlandse Handel, PvdA) sprak van een mogelijke „reset”, omdat het na Obama’s vertrek nog maanden duurt voordat een nieuwe regering operationeel is. Toch wil niemand de onderhandelingen stopzetten. De vijftiende gespreksronde, gepland begin oktober, gaat volgens Malmström gewoon door. „Het is zinvol door te gaan en nog zoveel mogelijk vooruitgang proberen te boeken”, zei ze.

Maatschappelijke organisaties hebben felle kritiek op TTIP en CETA, omdat Noord-Amerika lagere standaarden zou hebben voor zaken als milieu, arbeidsrecht en voedselveiligheid. Na goedkeuring door het Europarlement zou CETA „begin volgend jaar” in werking kunnen treden, aldus Malmström. Ze beloofde „een extra juridisch bindende toelichting” bij het verdrag om nog bestaande zorgen weg te nemen.

Ook worden de omstreden delen van CETA pas later van kracht, zodat nationale parlementen zich daar nog over kunnen uitspreken. Het gaat onder meer om een clausule over investeringsbescherming, die bedrijven volgens critici teveel macht zou geven over staten. Jurjen van den Bergh, woordvoerder van TTIP-alarm, coalitie van maatschappelijke organisaties, spreekt van „een grote overwinning”, maar vindt CETA verder nog steeds „verre van ideaal”.