Aááh! Een lijk in het beroemde scheepswrak

Archeologie

Bij een al beroemd scheepswrak hebben duikers nu een lijk gevonden. De vraag is of het een Griek was, of een Romein.

Hoe griezelig is dat? Je bent aan het duiken bij een heel oud scheepswrak, diep in zee, en opeens zie je allemaal mensenbotten. Ribben, botten van armen, benen. En bijna een hele schedel. Inclusief kaak met tanden. Aáááh.

Maar in dit geval schrokken de duikers helemaal niet. Want als je 60 meter diep durft te duiken, in een stoer robotpak, ben je geen bangerd. Bovendien, het was niet zo maar een wrak waar ze aan het rondscharrelen waren. Het is een van de beroemdste uit de oudheid, het Wrak van Antikythera. Dat is toch vooral heel spannend.

Het schip is zeker 2.000 jaar oud. En de botten dus misschien ook wel. Dat moeten ze nu gaan uitzoeken. En of het een Griek was, of een Romein. Of misschien wel een Chinees?

Het schip heeft zijn naam te danken aan de plek waar het is gezonken: voor de kust van het Griekse eilandje Antikythera. Waarom het daar gezonken is, is niet duidelijk.

Het wrak is in 1900 ontdekt, door Griekse sponsduikers. Ze haalden er allerlei prachtige dingen uit: beelden van marmer, munten van zilver en brons, juwelen, glaswerk. Ze vonden ook gruwelijke dingen: allemaal lijken, van mensen en paarden.

En ze doken ook nog een heel raadselachtig apparaat op, bestaande uit een heleboel tandwielen. Ze wisten niet wat het was. Dat werd pas veel later duidelijk. Het is een instrument dat werkt als een kalender. Om bijvoorbeeld uit te rekenen wanneer er een zonsverduistering komt. Het wordt het meest ingewikkelde apparaat uit die oude wereld genoemd. Vandaar dat het wrak zo beroemd is.

Zou de persoon waarvan nu de botten zijn gevonden, dat apparaat misschien in handen hebben gehad?