20 jaar cel voor hacker die informatie doorspeelde aan IS

De Kosovaarse hacker brak vorig jaar in op een server en bemachtigde daarbij de persoonsgegevens van meer dan duizend militairen en ander overheidspersoneel.

Computerdata op het scherm van een laptop. Foto ANP

Een twintigjarige Kosovaarse hacker die informatie doorspeelde aan Islamitische Staat (IS) is in de Verenigde Staten veroordeeld tot twintig jaar cel. Ardit Ferizi, zoals de man heet, brak vorig jaar in op de server die gebruikt werd door een Amerikaanse webshop. Daarbij bemachtigde hij onder meer persoonsgegevens van 1.351 militairen en ander overheidspersoneel.

Deze gegevens stuurde hij vervolgens door naar IS. Vorig jaar werd hij opgepakt in Maleisië, waar hij een studie computerwetenschappen volgde. De Verenigde Staten hadden een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd. In juni bekende Ferizi schuld tegenover een federale rechter in de staat Virginia.

Onzinnige tiener

De advocaten van de hacker, die in eigen kring ook bekend staat onder de naam Th3Dir3ctorY, pleitten voor een celstraf van zes jaar. Volgens hen had hun cliënt geen kwaad in de zin, en was hij geen sympathisant van IS. “Hij is een onzinnige, misleide tiener die geen idee had wat hij aan het doen was”, zei een van de advocaten bij de rechtszaak.

Daar ging de rechter niet in mee. “Dit geval van computercriminaliteit toont door de combinatie van hacken en terrorisme voor het eerst het grote en reële gevaar aan voor onze nationale veiligheid”, zei een woordvoerder van Justitie tegenover Reuters.

Nek breken in eigen land

Ferizi gaf de informatie over de Amerikaanse militairen en ander overheidspersoneel aan IS-strijder Junaid Hussain. Deze publiceerde op zijn Twitteraccount vervolgens alle namen, e-mailadressen, telefoonnummers, paswoorden en locaties van de ruim dertienhonderd Amerikaanse ambtenaren. Daar voegde hij een waarschuwing aan toe:

“Soldaten… we zullen je nek breken in je eigen land!”

Volgens de Washington Post werd deze strijder kort erna gedood bij een drone-aanval in Syrië. Reuters schrijft dat hacker Ferizi de eerste persoon is in de Verenigde Staten die veroordeeld is op basis van hack- én terrorisme-aanklachten.

    • Guus Ritzen