Willem II accepteert schorsing niet om videoscheidsrechter

In de wedstrijd tegen Ajax kreeg middenvelder Anouar Kali als eerste speler ooit rood op advies van een videoscheidsrechter.

Arbiter Pol van Boekel was woensdag de eerste videoscheidsrechter ooit bij een wedstrijd in het betaald voetbal. Foto: Jerry Lampen / ANP

Willem II gaat niet akkoord met het schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal voor de rode kaart van Anouar Kali. Dat meldt voetbalbond KNVB donderdag. De Willem II-middenvelder kreeg woensdag als eerste speler ooit de rode kaart op advies van een videoscheidsrechter.

In de bekerwedstrijd tegen Ajax (5-0 verlies) werd voor het eerst in het betaalde voetbal gebruikgemaakt van een videoscheidsrechter. In de 59ste minuut ontving Kali na een harde overtreding op Ajax-speler Lasse Schöne de rode kaart van scheidsrechter Danny Makkelie, op advies van videoscheidsrechter Pol van Boekel. In eerste instantie had Makkelie een gele kaart getrokken.

‘Videoscheidsrechter alleen bij twijfel’

Volgens Willem II had de videoscheidsrechter niet geraadpleegd mogen worden, omdat Makkelie de situatie al had beoordeeld en Kali reeds met een gele kaart had bestraft, zo laat een woordvoerder van de club weten tegenover ANP:

“Naar onze interpretatie is de videoscheidsrechter er alleen voor discutabele momenten. De overtreding van Kali was al waargenomen en bestraft.”

De Tilburgse club gaat daarom niet akkoord met het schikkingsvoorstel van de KNVB voor een schorsing van drie wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk. De tuchtcommissie betaald voetbal gaat zich nu over de zaken buigen. De KNVB zal pas op de kwestie reageren op het moment dat de tuchtcommissie vrijdagochtend uitspraak heeft gedaan.

    • Etienne Verschuren