Wie gaat de Poelifinario winnen, wie de Neerlands Hoop (en wie had er moeten winnen)

Welke voorstelling gaat zondag in het Haagse theater Diligentia de Poelifinario voor „het meest indrukwekkende programma van het afgelopen seizoen” krijgen? Genomineerd voor de belangrijkste prijs in het cabaret zijn Schoft van Kommil Foo, De paardenpoetser van Lebbis, Tegenwind van Lenette van Dongen en Draai het eens om van Niet Uit Het Raam (NUHR).

Uitschieters seizoen

Seizoen 2015/2016 kende veel voorstellingen die elkaar weinig in kwaliteit ontliepen. De twee echte uitschieters werden door de jury genegeerd: Echte rancune van Hans Teeuwen en Het failliet van de moderne tijd van Tim Fransen. De jury had evenmin oog voor het eminente acteren en twijfelen van Sara Kroos in Doorgefokt en Ali B in Je suis Ali.

Fransen is net als Spiritus van Eva Crutzen wel opgenomen bij de nominaties voor aanstormend talent, de Neerlands Hoop. Terwijl deze jonge makers bepaald niet onderdoen voor hun gearriveerde collega’s. Zou het een regel zijn dat een genomineerde voor de Poelifinatio die niet wint, niet de Neerlands Hoop meer kan winnen? Dat zou vreemd zijn.


Voor de Neerlands Hoop is ook De snoepwinkel is gesloten van Yentl & De Boer genomineerd, maar zijn Patrick Laureij, Peter Pannekoek en Matroesjka jammerlijk over het hoofd gezien.

Dat er maar vier voorstellingen voor de Poelifinario zijn genomineerd kan een onuitgesproken eerbetoon van de jury zijn aan twee cabaretiers die een nominatie vooraf weigerden: Ronald Goedemondt en Diederik van Vleuten. Hun weigering – na die van Daniel Arends en Micha Wertheim vorig jaar – luidt wellicht het einde van de Poelifinario in. In oktober zijn er gesprekken over de toekomst van deze door de VSCD georganiseerde prijs.

Oogappel van de jury

Van de genomineerden won alleen Lenette van Dongen de prijs niet eerder. Dat vergroot de kans dat zij zal winnen, want jury’s letten daar (onbewust) op. Maar dan moet Joris Henquet, het enige jurylid van wie als criticus zijn mening openbaar is, ernstig het onderspit delven. Hij noemde Tegenwind in de Volkskrant gezapig en gaf twee sterren. De nominatie is alvast een zinnige correctie op dat oordeel.

Lebbis is de oogappel van de Poelifinario-jury’s: vijf soloprogramma’s, vijf keer genomineerd. Dat doet niemand hem na. De jury werd twee jaar terug geheel vervangen, maar dat voorkomt niet dat ook dit iets minder voldragen programma is uitverkoren.

Het Vlaamse duo Kommil Foo en het Nederlandse kwartet NUHR, door de jury respectievelijk bewierookt met „grote klasse” en „meesterlijk” maken meer kans met hun theatrale cabaret. De verwachting is dat de poëtische elegantie van Kommil Foo het aflegt tegen de psychologische spelletjes van NUHR.

    • Ron Rijghard