Waarom toppaard Zenith geen miljoenenpaard is geworden

paardensport

De veiling van het Springpaardenfonds kent een bizarre wending. Het paradepaardje blijkt niet te zijn verkocht.

Naast de vraag wie het paard van springruiter Jeroen Dubbeldam zou kopen, was misschien wel de meest interessante vraag: hoeveel geld zou er worden betaald voor Zenith? Zou de regerend Europees en wereldkampioen meer opleveren dan de Nederlandse paarden London (8,6 miljoen euro) en Totilas (naar schatting 15 miljoen)?

Nee. De online veiling van het Springpaardenfonds Nederland, de eigenaar van Zenith, werd een fiasco. Het paard stond te koop, omdat het SFN een investeringsfonds is dat ook financieel rendement wil. Alleen viel dat tegen. Het hoogste bod op het potentiële miljoenenpaard was slechts 800.000 euro. Waarop het SFN zelf het laatste bod van 850.000 euro plaatste. Geen verkoop van Zenith dus, wel de veilingkosten voor het fonds.

Het SFN wilde de veiling juist via internet organiseren, omdat zo vanuit de hele wereld kon worden geboden. Van oliesjeiks tot rijke Amerikanen. De geboden bedragen waren zo laag, dat het SFN besloot om zelf mee te bieden. Het gerucht gaat dat de bieder van het voorlaatste bod een Amerikaan is, wiens zonen leerlingen zijn van Dubbeldam. Na het laatste bod (van het SFN zelf) zou de Amerikaan gebeld zijn door het veilinghuis met de vraag of hij het bod wilde verhogen. Het bedrijf dat de veiling organiseerde, BVA Auctions, hield ook de Eurocommerceveiling in 2014, waar toppaard London (toen 12 jaar, net als Zenith nu) voor miljoenen werd gekocht door wapenhandelaar Gaston Glock. Die vraag was voor de Amerikaan een signaal dat het SFN de enige andere bieder was. De Amerikaan stopte direct.

Het gebrek aan belangstelling toont aan hoe bijzonder de combinatie Dubbeldam-Zenith is. Waar London een sierlijke alleskunner lijkt te zijn, is het geen geheim dat Zenith een paard met een gebruiksaanwijzing is. Een handleiding die door Dubbeldam is geschreven in zijn eigen taal. Hij heeft het uiterst sensibele dier groot gemaakt. Voor veel topruiters is deze aankoop een enorm risico. Zeker omdat je normaal gesproken wanneer je een paard koopt, eerst een paar proefritten maakt. Dat lag nu anders. Men kon niet even ‘testen’.

Sjeik Mohammed Al Thani, zei eerder dit jaar in Doha al: „Zenith kopen? Alleen als we Dubbeldam erbij krijgen. Alleen hij kan op Zenith rijden. Wij kunnen er niets mee.”

Gecastreerd

Ook is Zenith voor handelaren minder aantrekkelijk omdat hij gecastreerd is. De bruine hengst werd in zijn jonge jaren ruin, nadat hij niet geschikt werd bevonden voor de fokkerij. Paarden als London en Totilas zijn wel goedgekeurde hengsten, waarvan één rietje diepvriessperma een eigenaar al een paar duizend euro oplevert.

Toch moet Zenith alsnog worden verkocht door het SFN. Dat is de verplichting aan de investeerders. De directie gaat een poging doen om Zenith onderhands te verkopen. Mogelijk gaan ze alsnog met de Amerikaan om de tafel. In de tussentijd kan Dubbeldam op zoek naar een sponsor die Zenith voor hem wil kopen.

    • Robert Hüsken