VS onderzoeken mogelijk gebruik mosterdgas IS in Irak

IS heeft mogelijk mosterdgas gebruikt bij een raketaanval op een militaire basis in Irak waar Amerikaanse troepen aanwezig zijn.

Beeld dient ter illustratie. Een aanval van IS in Mosul in Irak. Foto: Reuters

De Verenigde Staten onderzoeken het mogelijk gebruik van mosterdgas door IS bij een raketaanval op een militaire basis in Irak, waar honderden Amerikaanse troepen samenwerken met Irakese militairen.

Volgens AP vond de raketaanval dinsdag plaats op de luchtmachtbasis Qayara West in Irak. Bij de aanval raakte niemand gewond.

Na de aanval onderzochten Amerikaanse militairen de restanten van de raket en vonden een zwarte olieachtige substantie op een stukje metaal van de raket. In eerste instantie testte de substantie positief op mosterdgas, een tweede test gaf een negatief resultaat. De substantie wordt verder onderzocht.

Verder onderzoek

Uit voorzorg ondergingen de militairen een ontsmettingsprocedure. Volgens een woordvoerder van het Amerikaanse leger vertoont geen van de militairen symptomen van mosterdgas. De veiligheidsmaatregelen op de basis zijn niet aangepast naar aanleiding van de aanval.

Mosterdgas

Afgelopen maart lieten hoge functionarissen van de Irakese inlichtingendienst weten dat het Amerikaanse leger het hoofd van de chemische wapenafdeling van IS had opgepakt.

Het wordt aangenomen dat IS de afgelopen jaren mosterdgas heeft gebruikt in Syrië en Irak. Vorig jaar augustus werden 35 Koerden onwel na een aanval door IS op Koerdische troepen in Irak. Ook in het Noord-Syrische stadje Marea is vorig jaar november mosterdgas ingezet.