OM eist geldboete tegen anti-Zwarte Piet-activist

Hem is “wederspannigheid en mishandeling van een agent” ten laste gelegd.

Foto Arjen Schreuder/NRC

Het Openbaar Ministerie eist een geldboete van 1.500 euro tegen anti-Zwarte Piet activist Jerry Afriyie, ook wel bekend als Kno’Ledge Cesare. Hij werd aangehouden bij de Sinterklaasintocht in Gouda, bijna twee jaar geleden. Hem is “wederspannigheid en mishandeling van een agent” ten laste gelegd. Afriyie wordt onder meer vervolgd wegens het met kracht in been knijpen van agent. De uitspraak is op 6 oktober.

De ongeregeldheden tijdens de intocht, tekst gaat door onder de video:

Bij de intocht werden negentig mensen opgepakt, zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet. Volgens de politie stonden zestig demonstranten niet op aangewezen plekken; de rest had zich schuldig gemaakt aan “andere wanordelijkheden”. Ze kregen een boete van 220 euro en werden diezelfde avond vrijgelaten.

Twitter avatar basblokkernrc Bas Blokker Zaal begint te grinniken als agent plaatje toont van verwonding van verondersteld mishandelde agent: een klein rood vlekje #zaakafriyie

Proportioneel geweld

Afriyie is de enige actievoerder die wordt vervolgd, volgens het OM omdat hij zich heeft verzet tegen zijn arrestatie. Afriyie ontkent dat. Hij zegt juist dat de politie geweld gebruikte en dat hij vreesde voor zijn leven.

Volgens het OM is Afriyie juist op correcte wijze aangehouden. Dat een agent de activist twee keer stompte omdat hij niet wilden meewerken bij zijn arrestaties, is volgens de officier van justitie proportioneel.

Lees Afriyie’s verklaring hier: