Videoscheidsrechter

Wereldprimeur: eerste speler van het veld na tweede blik op video

Willem II-middenvelder Anouar Kali heeft de twijfelachtige primeur gekregen om als eerste voetballer ooit van het veld te zijn gestuurd door ingrijpen van een ‘videoscheidsrechter’. Vlak na rust in de bekerwedstrijd van Ajax-Willem II maakte Kali een harde tackle op Ajax-aanvoerder Lasse Schöne. Gele kaart, besliste scheidsrechter Danny Makkelie in eerste instantie. Tot hij via zijn oortje contact kreeg met collega Pol van Boekel, die in een busje buiten meekeek op een videoscherm. De overtreding is zo zwaar dat een rode kaart een passende straf is, oordeelde hij. Dus werd Kali in alsnog van het veld gestuurd, een wereldprimeur in een officiële wedstrijd.

Bij de bekerduels Ajax-Willem II (uitslag 5-0) en donderdag Feyenoord-Top Oss werkt de KNVB voor het eerst met een videoscheidsrechter. In sporten als rugby (vanaf 1996), hockey (2006), tennis (2008), en sinds de Olympische Spelen in Rio ook volleybal werd al eerder gebruikgemaakt van videobeelden als hulpmiddel. In het voetbal werd in 2012 de zogenaamde doellijntechnologie ingevoerd. Afgelopen zomer experimenteerde wereldvoetalbond FIFA met een videoscheidsrechter bij de oefeninterland Frankrijk-Italië.

Bekervoetbal pagina E11