Van Basten en KNVB eerder dan gepland uit elkaar

Bondscoach Danny Blind heeft op dit moment geen assistenten meer.

Marco van Basten stopt op 1 oktober als assistent-bondscoach van het Nederlands elftal. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Niet halverwege november, maar per 1 oktober stopt Marco van Basten als assistent-trainer van het Nederlands elftal. Dat hebben de KNVB en Van Basten in onderling overleg bepaald. De voormalig trainer van onder meer Ajax en SC Heerenveen gaat bij de wereldvoetbalbond FIFA een hoge technische functie bekleden.

Van Bastens vertrek was al eerder aangekondigd. Het plan was toen dat hij zou vertrekken als de laatste kwalificatiewedstrijd van dit jaar, op 13 november in en tegen Luxemburg, gespeeld zou zijn - tenzij er voor die tijd een opvolger gevonden was.

Geen assistenten meer

Waarom de twee toch eerder uit elkaar gaan, is niet bekendgemaakt. Er is nog geen nieuwe assistent-trainer gevonden. Dick Advocaat kondigde vorige maand onverwacht aan naar Turkije te gaan, om daar trainer te worden van Fenerbahçe. Bondscoach Danny Blind heeft op dit moment geen assistenten meer.

In een verklaring zegt technisch directeur van de KNVB Hans van Breukelen bezig te zijn met het vinden van opvolgers voor Van Basten en Advocaat.

“We zijn nu bezig met twee vacatures voor assistent-bondscoach in te vullen. Daar komen we wel uit, maar twee tegelijk wil je in deze fase natuurlijk niet. Daar wil ik verder niet over zeuren.”

‘Plezier en tevredenheid’

Van Basten was sinds juli 2015 de assistent van Blind. In een reactie op de website van de KNVB zegt hij “met veel plezier en tevredenheid” gewerkt te hebben in het team van Blind.

“Maar de onverwachte uitnodiging vanuit de FIFA betekent voor mij een unieke kans.”

De WK-kwalificatiewedstrijd van Nederland tegen Zweden op 6 september (1-1) was de laatste keer dat Van Basten op de bank zat bij het Nederlands elftal. De volgende wedstrijd van Oranje is het WK-kwalificatieduel tegen Wit-Rusland op 7 oktober.

    • Guus Ritzen