Updates vanuit de rechtbank: proces tegen liquidatieverdachten

Voor de rechtbank in Amsterdam staan tien mannen terecht vanwege het bestellen en uitvoeren van liquidaties.

Verscheidende wapens in kantoor van Korps Landelijke Politiediensten. Deze vondst markeerde het startpunt van het onderzoek naar een groep criminelen die verdachten worden van het bestellen en uitvoeren van liquidaties.
Verscheidende wapens in kantoor van Korps Landelijke Politiediensten. Deze vondst markeerde het startpunt van het onderzoek naar een groep criminelen die verdachten worden van het bestellen en uitvoeren van liquidaties. Foto Koen van Weel/ ANP

Voor de rechtbank in Amsterdam staan op donderdag tien verdachten terecht vanwege het bestellen en uitvoeren van liquidaties. De politie kwam hen op het spoor na de vondst van een grote partij wapens in een opslagbox in Nieuwegein. In het huis van een van de verdachten werd een boekhouding gevonden van de drugshandel van de groep. De zaak kreeg de codenaam 26Koper.

Naast wapens vond de politie tal van spullen die bij liquidaties worden gebruikt: met benzineflessen geprepareerde snelle vluchtauto’s, bakens voor het volgen van auto’s en foto’s van mogelijke slachtoffers. Het beeld ontstaat van een uitzendbureau voor moordenaars.

Lees ook: Een uitzendbureau voor moord op bestelling

Moord op fruithandelaar Rinus M.

Een van de uitgevoerde liquidaties was op Rinus M. De 68-jarige fruithandelaar en drugssmokkelaar werd op 14 april 2014 doodgeschoten voor zijn woning in Steenbergen. Een onderschepte lading cocaïne in de Rotterdamse haven werd hem fataal. De corrupte douaniër Gerrit G. zou de container met drugs ongecontroleerd door de haven loodsen, maar door een fout in de planning kwam de container aan terwijl Gerrit op vakantie was.

Lees ook de reconstructie van Jan Meeus: Hoe een lading cocaïne Rinus fataal werd

Daarnaast zijn nog drie mensen die meewerkten met het onderzoek geliquideerd.

Bijzondere opsporingsmethode

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in de zaak een bijzondere opsporingsmethode gebruikt. Het veel in de onderwereld gebruikte ‘pretty good privacy’ PGP-netwerk, een versleuteld netwerk, werd uit de lucht gehaald en gekraakt zodat het OM toegang kreeg tot 19.000 beveiligde telefoons en de achterliggende gegevens.

Bij de verdachten in deze zaak werd een groot aantal van deze telefoons gevonden. Justitie hoopt dat het onderzoek naar die telefoons leidt naar mogelijke opdrachtgevers van de groep criminelen uit de buurt van Utrecht. Het OM maakt over een week de strafeis bekend.

NRC-redacteur Jan Meeus volgt de zitting vanuit de rechtbank: