Stichting wil wereldwijde schikking Libor-banken

Massaclaim na fraude Een Nederlandse stichting gaat voor grote beleggers wereldwijd schade claimen bij onder meer de Rabobank wegens de Libor-fraude.

Foto Jeroen Jumelet/ANP

Een Nederlandse stichting bereidt een massaclaim voor tegen meer dan een dozijn van de grootste banken ter wereld wegens de Libor-fraude. De stichting wil collectieve schikkingen treffen tussen de banken en grote, institutionele beleggers uit heel de wereld die gedupeerd zouden zijn door de fraude. Een van de banken is de Rabobank.

Dat blijkt uit documenten die de stichting, met de naam Elco, heeft gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. Elco is deze zomer opgericht en wordt juridisch bijgestaan door Jurjen Lemstra en Flip Wijers, partners van Lemstra Van der Korst, een Amsterdams advocatenkantoor gespecialiseerd in claimzaken. Lemstra voerde in het verleden met succes collectieve rechtszaken tegen onder meer Worldonline en Dexia.

Het stichtingsbestuur is nog niet volledig, maar voorzitter is Dick Bouma, oud-partner van advocatenkantoor Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn. Bouma is ook bestuurder bij diverse andere claimstichtingen en is commissaris bij voedingsmiddelenconcern Koninklijke Duyvis Wiener.

De Libor-fraude bestond erin dat handelaren van banken jarenlang een toonaangevende internationale rentevoet, de Londen Interbank Offered Rate (Libor) probeerden te manipuleren. Dat leverde hun soms een hogere bonus op. De Libor-rente wordt als basis gebruikt voor de rente op miljarden aan financiële instrumenten.

Grote, institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeraars investeren miljarden in Libor-producten. Zij hebben volgens de stichting schade geleden. Hoeveel staat niet in de documenten. Welke partijen de stichting vertegenwoordigt, ook niet.

Lemstra en Wijers zeggen daar desgevraagd „in dit voorbereidende stadium” nog geen uitspraken over te kunnen doen. De stichting heeft al wel de eerste brieven naar de banken verstuurd, waarin de procedure wordt aangekondigd en wordt verzocht om een reactie, bevestigen zij. Er zijn nog geen dagvaardingen verstuurd.

Behalve op de Rabobank heeft de stichting het ook gemunt op onder meer JPMorgan Chase, BNP Paribas, UBS, Deutsche Bank en Barclays, blijkt uit de gedeponeerde stukken. Die banken zijn allemaal beboet voor de fraude. Rabobank moest eind 2013 een recordbedrag van 774 miljoen euro betalen aan Amerikaanse, Britse en Nederlandse autoriteiten wegens de fraude. Topman Piet Moerland en bestuurslid Sipko Schat moesten opstappen na het schandaal.

De stichting gaat mogelijk gebruik maken van de Wet collectieve afwikkeling massaschade. Die wet biedt een ‘haakje’ waardoor schikkingen wereldwijd verbindend kunnen worden verklaard door het Amsterdamse gerechtshof. Nederland is een van de weinige landen ter wereld waar dit kan. Er zijn dan ook steeds meer partijen vanuit heel de wereld die Nederlandse stichtingen oprichten en deze weg proberen te bewandelen.

Eerder waren er ook al stichtingen die schade probeerden te claimen bij Rabobank namens Nederlandse partijen. Die procedures liepen op niets uit. In de VS lopen ook een aantal collectieve zaken. Ook daar is nog geen succes geboekt. Het zou moeilijk zijn om eventuele schade vast te stellen.

Een woordvoerder zegt in een reactie dat „de Rabobank geen inhoudelijke mededelingen via de pers doet over lopende juridische procedures”.