Schippers: ruim 6 miljoen euro voor onderzoek antibiotica

Het geld gaat naar een onderzoeksprogramma voor het nieuw op te richten National Antibiotic Development Platform.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Foto Martijn Beekman/ ANP

De komende vier jaar steekt minister Edith Schippers ruim 6 miljoen euro in onderzoek naar nieuwe antibiotica. Dat heeft de minister van Volksgezondheid en Welzijn en Sport (VWS) bekendgemaakt in New York tijdens een speciale bijeenkomst over antibioticaresistentie van de Verenigde Naties.

Het geld gaat naar een onderzoeksprogramma voor het nieuw op te richten National Antibiotic Development Platform. Het onderzoek en platform gaan eind dit jaar van start.

Wereldwijde bedreiging voor de volksgezondheid

Schippers pleit al langer voor een eensgezinde aanpak in het bestrijden van antibioticaresistentie. Ze riep twee jaar geleden op de European Antibiotic Awareness Day de Nederlandse zorgsector op om nieuwe soorten antibiotica te ontwikkelen.

Volgens de minister is antibioticaresistentie een wereldwijde bedreiging voor de volksgezondheid, zo schrijft het ministerie van VWS in een persbericht.

“Kern van het probleem is dat door onzorgvuldig gebruik steeds meer bacteriën ongevoelig worden voor de werking van antibiotica. Gevolg is dat nu eenvoudig te genezen ziektes (zoals long- of blaasonsteking) weer levensbedreigend kunnen worden”.

Naar schatting van de Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD) vallen er wereldwijd jaarlijks ongeveer 700.000 doden als gevolg van antibioticaresistentie. Sinds 1987 zijn er geen nieuwe vormen van antibiotica meer op de markt gekomen.

Samenwerking tussen kennisinstellingen en bedrijven

Bij het nieuwe onderzoekscentrum werken een aantal kennisinstellingen en bedrijven samen. Waaronder het Netherlands Center for One Health, het Center for Antimicrobial Research in Leiden, Center for Sustainable Antimicrobials in Groningen, en Immuno Valley.

Technologiestichting STW investeert 2 miljoen euro in het onderzoeksprogramma.