Sancties

Airbus mag van Amerikanen vliegtuigen aan Iran leveren

Vliegtuigmaker Airbus mag van de Amerikaanse autoriteiten vliegtuigen leveren aan Iran. Dat heeft Airbus woensdag bekendgemaakt. Airbus is een Europese fabrikant, maar had toestemming nodig van de Verenigde Staten omdat er in de vliegtuigen veel Amerikaanse apparatuur is verwerkt.

In eerste instantie is de toestemming bedoeld voor zeventien toestellen.

Airbus zal Iran Air, de nationale luchtvaartmaatschappij, A320- en A330-toestellen leveren. De fabrikant zegt niet hoeveel stuks Iran van elk toestel zal ontvangen.

De verkoop van de vliegtuigen aan Iran werd mogelijk doordat vorig jaar een historisch akkoord is gesloten tussen enerzijds Iran en anderzijds Rusland, China, de VS, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Afgesproken werd dat Iran zijn nucleaire activiteiten flink terugschroeft, in ruil voor het opheffen van economische sancties. Door de sancties raakte de vloot van Iran Air sterk verouderd, net als die van andere Iraanse maatschappijen. Van de 250 toestellen die in Iran voor burgerluchtvaart kunnen worden ingezet, waarvan de meeste meer dan twintig jaar oud zijn, werken er 95 niet meer. De komende tien jaar heeft Iran zeker 500 nieuwe vliegtuigen nodig.

In januari maakte Airbus bekend een akkoord te hebben gesloten met Iran over de levering van 118 vliegtuigen. De totale waarde van de toestellen bedraagt bijna 23 miljard euro. Airbus zegt te hopen snel toestemming te krijgen om ook de overige vliegtuigen aan Iran te kunnen leveren.

In juni maakte ook de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing bekend een deal met Iran te hebben gesloten. Het bedrijf zal tachtig vliegtuigen leveren, met een waarde van bijna 16 miljard euro. Daarnaast wil Boeing nog eens 29 vliegtuigen aan Iran leasen. (NRC)