Russen zeggen radargegevens MH17 te willen overdragen

Met de ruwe radarbeelden hoopt het OM de nog onbeantwoorde vragen over de MH17-ramp te beantwoorden.

Onderzoeksraad voor Veiligheid-voorzitter Tjibbe Joustra tijdens de presentatie van het rapport van de OVV over de vliegramp. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Rusland wil de nog ontbrekende radargegevens over de vliegramp met vlucht MH17 overdragen aan het onderzoeksteam in Nederland. Dat heeft de Russische woordvoerder Vladimir Markin gezegd tegenover persbureau TASS.

Wanneer deze gegevens overhandigd worden, is niet bekend. Tegen TASS heeft Markin het over “binnenkort”. Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) had Rusland in juli “met klem” verzocht de extra radargegevens alsnog te overhandigen.

Primaire radargegevens

Met de ruwe radarbeelden hoopt het OM nog openstaande vragen over de MH17-ramp te beantwoorden, zoals wie de BUK-raket afvuurde die het vliegtuig raakte. Eerder hebben Rusland en Oekraïne wel video-opnamen van de radarschermen overhandigd aan het onderzoeksteam, maar niet de onbewerkte ruwe radarbeelden. Oekraïne zegt dat de systemen in het gebied tijdens uit stonden tijdens de ramp, Rusland zei altijd de gegevens niet te hebben.

Wat kan er verwacht worden uit de beelden? NRC-redacteur Karel Knip:

“De Russen suggereren dat de BUK-raket niet af is geschoten op de Boeing, maar op een militair vliegtuig van de Oekraïners. Wat iedereen wil weten is: was er inderdaad toch een militair vliegtuig in de buurt van de MH17?”

Dat kunnen de radarbeelden uitwijzen.

Ander vliegtuig

Redacteur Knip verwacht overigens niet veel van de opgevraagde gegevens. “Het zou mij verbazen als er iets opvallends uitkwam. Als er iets uit zou kunnen komen wat de Russen zou kunnen schaden, zouden ze het niet geven.” Tot nu toe is bekend dat op het moment dat de MH17 door het Oekraïense luchtruim vloog er nog drie andere passagiersvliegtuigen in de lucht waren. De Russen zeggen dat er nog een militair vliegtuig van Oekraïne in het luchtruim was. Dat is nooit bevestigd.

Het internationale team dat het neerschieten van vlucht MH17 boven het oosten van Oekraïne onderzoekt, presenteert woensdag in Nieuwegein de eerste resultaten van het strafrechtelijk onderzoek. Het gaat om de resultaten van het onderzoek naar het wapen waarmee het vliegtuig is neergeschoten en de locatie waarvandaan dat is gedaan. Het onderzoek naar de daders loopt nog, meldt ANP.

Alle inzittenden om het leven

Bij de vliegramp kwamen alle 298 inzitten om het leven, van wie 196 Nederlanders. De vlucht van Malaysia Airlines vertrok vanaf Schiphol en werd neergehaald boven het oosten van Oekraïne.

    • Guus Ritzen