Zwaarste bombardementen Aleppo sinds april

De VN zijn weer begonnen met het leveren van hulpgoederen aan inwoners van belegerde wijken in Damascus.

Een wijk in Aleppo dat in handen is van het regime.
Een wijk in Aleppo dat in handen is van het regime. Foto Karam al-Masri/ AFP

Voor de naar schatting tweehonderdduizend inwoners van het rebellengebied in Aleppo is het staakt-het-vuren in Syrië geheel voorbij. Het gebied wordt op donderdag aanhoudend gebombardeerd. De luchtaanvallen zijn sinds april niet meer zo hevig geweest, zo laten rebellenleiders en het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten weten aan persbureau Reuters.

Twitter avatar worldonalert WorldOnAlert #Aleppo: Heavy #Russia|n airstrikes with white phosphorus on #Aleppo City now. #Aleppo is burning. 🙏 https://t.co/YIJZxyCImU

Zeer intense luchtaanvallen

Volgens Rami Abdulraham van het Syrische Observatorium zijn de bombardementen op Aleppo zeer hevig. “We hebben in de afgelopen maanden niet zulke intense luchtaanvallen meegemaakt”. Sinds april zou er niet zo hevig zijn gebombardeerd.

Een leider van de militante beweging Levant Front laat aan Reuters weten dat vijftien van de bombardementen gericht waren op het gebied in Oost-Aleppo waar zijn rebellenbeweging actief is. Daarbij werden ook brandbommen afgevuurd. Volgens de rebellen zijn Russische gevechtsvliegtuigen verantwoordelijk.

Rusland wil blijven werken aan staakt-het-vuren

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry eiste op woensdag in de VN-Veiligheidsraad dat Syrië en Rusland niet langer doelen zouden bestoken in het noorden van Syrië. Dat was volgens Kerry de enige manier om de wapenstilstand te redden.

Lees ook: Nieuw voorstel VS na harde woorden

Rusland wil zich ook blijven inspannen voor een wapenstilstand, dat heeft vice-minister van Buitenlandse Zaken Sergei Ryabkov op donderdag laten weten. Volgens Ryabkov moeten Russische en Amerikaanse diplomaten “rustig bij elkaar gaan zitten en bedenken wat het beste is om het akkoord levend te houden”.

VN-hulpkonvooi naar Damascus

Inwoners van de belegerde wijken van de Syrische hoofstad Damascus ontvangen naar verwachting op donderdag hulpgoederen. De Verenigde Naties sturen vrachtwagens met medicijnen, voedsel en kleding weer de weg op. Dat heeft een woordvoerder van de VN laten weten aan persbureau Reuters.

Een belangrijk onderdeel van het staakt-het-vuren in Syrië was dat hulporganisaties goederen konden brengen naar de duizenden mensen in nood in de belegerde gebieden. Na de aanval op een hulpkonvooi in de buurt van Aleppo werd alle hulp opgeschort. De VS beschuldigt Rusland van betrokkenheid bij dit bombardement.