Uitstel benoeming nieuwe burgemeester Zaanstad

Een aantal kandidaten heeft zich teruggetrokken en daarom blijven er te weinig kandidaten over om een keuze te kunnen maken.

Burgemeester Theo Weterings (VVD) van Haarlemmermeer en Geke Faber (PvdA) van Zaanstad. Foto: ANP/ / Jerry Lampen

De procedure voor de benoeming van een nieuwe burgemeester in Zaanstad is tijdelijk stilgelegd. Een aantal kandidaten heeft zich teruggetrokken en er blijven te weinig kandidaten over om een keuze te kunnen maken. Dat maakte de gemeente donderdag bekend.

Volgens een woordvoerder van de provincie Noord-Holland heeft het stilleggen van de procedure niets te maken met de onrust van afgelopen maand in de wijk Poelenburg. De kandidaten hadden zich al teruggetrokken voordat het onrustig werd in de gemeente. De gemeente kon in verband met de geheimhoudingsplicht niets zeggen over het aantal kandidaten dat zich heeft teruggetrokken.

De benoemingsprocedure zal in maart 2017 weer van start gaan. De huidige burgemeester Geke Faber zou op 1 oktober vertrekken maar heeft besloten tot 1 december als waarnemend burgemeester aan te zullen blijven. Zij is dan ruim negen jaar burgemeester van Zaanstad geweest.

Onrust

Het is de afgelopen maand onrustig geweest in Zaanstad. De gemeente, de politie en het Openbaar Ministerie besloten harder te gaan optreden tegen een groep jongeren die voor overlast zorgde in de wijk.

Lees ook: Straatvloggers: patsen met je geld, lak aan autoriteit

De politie zette camera’s in, surveilleerde extra en verrichte verschillende arrestaties. Zo werd Ismail Ilgun, die vlogs plaatste van de overlast die jongeren in Poelenburg veroorzaakte, opgepakt op verdenking van opruiing.

Raadslid Juliëtte Rot deed aangifte tegen vier jongeren nadat ze werd lastiggevallen tijdens een interview aan RTV Noord-Holland.

    • Belia Heilbron