Penis moet weg, penetratie mag blijven

In Brussel is ophef ontstaan over twee muurschilderingen van penissen. In de ene gemeente mag de schildering blijven, in de ander moet hij weg.

Beeld: Facebook-groep 'I Love Saint-Gillis'

Plots doken de muurschilderingen in het straatbeeld op: een penis en een penetratie. Het was even schrikken voor de Brusselaars die dinsdagochtend wakker werden met de twee kunstwerken, aangebracht op blinde muren in de stad. Wie de kunstenaar is weet niemand, maar dat hij geen enkel risico schuwt is duidelijk. Om beide taferelen te schilderen is hij in de nacht van maandag op dinsdag op daken geklommen om daar, balancerend op een ladder, zijn werk te doen.

De verdenking viel allereerst op Vincent Glowinski, bekend onder het pseudoniem ‘Bonom’, die eerder al tegen een Brusselse gevel een metershoge masturberende vrouw schilderde. Maar ‘Bonom’ ontkent elke betrokkenheid bij de penis en de penetratie.

Het satirische programma De Ideale Wereld ‘vond’ de maker:

Onnodige afleiding

In de Brusselse gemeente Sint-Gillis, waar de penis te bewonderen is, ontstond ophef. „Het is choquerend en we hebben het zeker niet besteld”, zegt de lokale wethouder van openbare netheid Carlo Luyckx tegen Brusselse media. Hij stoort zich vooral aan de penis omdat tegenover de muurschildering de katholieke school l‘Institut des Filles de Marie is gevestigd. De scholieren zouden door het uitzicht op de penis onnodig worden afgeleid, vindt de wethouder.

Brusselse nieuwssite Bruzz zette op een rijtje waar in de stad andere seksuele muurschilderingen te zien zijn:

In de aangrenzende gemeente Stad-Brussel, waar de penetratie is geschilderd, reageerden buurtbewoners en politici juist laconiek. Wethouder van openbare netheid in die gemeente, Karine Lalieux, heeft ook cultuur in haar portefeuille. „En in die hoedanigheid verdedig ik altijd de artistieke expressie,” aldus Lalieux.

Donderdag kwamen in beide gemeentes de colleges van wethouders in spoedberaad bijeen. Stad-Brussel besloot dat de penetratie mag blijven. Maar het oordeel in Sint-Gilles, na uren van overleg, was minder mild: de penis moet daar weg. Maar na verwijdering „zal de muur niet kaal blijven”, beloofde wethouder Luyckx. In overleg met de buurt huurt zijn gemeente een straatkunstenaar in die de muur alsnog mag beschilderen.