Opgepast met goedkope suiker

NRC Vindt

nrcvindt

Suiker is geen gif. Mits mondjesmaat gebruikt. Maar suiker toevoegen aan voedsel is overbodig. Het zit vaak in uw pindakaas, ketchup en brood: alleen maar extra calorieën die vrijwel iedereen in onze zittende samenleving toch te veel binnen krijgt. Ruim de helft van de Nederlanders is te dik. Gewoon omdat er bij hen meer calorieën binnenkomen dan er worden verbruikt.

Vorige week bleek hoe de suikerindustrie al in de jaren vijftig doelbewust besloot om wetenschappelijke onderzoekers te beïnvloeden. Drie Harvardhoogleraren werden toen betaald om een overzichtsartikel te schrijven waarin ontkend werd dat veel suiker eten hartziekten kan veroorzaken.

De suikerindustrie organiseerde een krachtige lobby. Jarenlang is de Wereldgezondheidsorganisatie bestookt, want die wilde adviseren om niet meer dan 5 procent van de dagelijkse calorieën uit suiker te halen. Het werd uiteindelijk 10 procent, in de richtlijn die in 2015 uitkwam. Met een hint dat 5 procent beter is.

Voedingshoogleraar (en NRC-columnist) Martijn Katan toonde een paar jaar geleden aan dat suikerhoudende frisdrank kinderen echt dikker maakt. Op tabak en alcohol liggen hoge accijnzen. Maar op suikerhoudende drank wordt nog steeds geen extra belasting geheven. De overheid verbiedt ook schoolbesturen niet om in de school frisdrank te verkopen. Ja, natuurlijk roepen supermarkten en de voedingsindustrie dat ze het suikergehalte in hun huis- of merkproducten verlagen. Het zijn uitvloeisels van de machteloze akkoorden die producent en overheid sluiten. Ondertussen worden klanten gelokt met suikeraanbiedingen. Suikerwater kost in de winkel minder dan een euro per liter.

Het zal alleen maar goedkoper worden, de komende jaren. Tot een paar jaar geleden was de suikermarkt in de EU beschermd. De suikerbietentelers waren er de baas. De suikerprijs werd binnen de EU kunstmatig hoog gehouden. Er waren productiequota en importheffingen op rietsuiker en high-fructose-corn-syrup (HFCS) van de buiten de EU. En exportsubsidies voor de Europese bietsuiker. Stap na stap wordt die bescherming nu opgeheven en de suikerprijs daalde in een paar jaar tijd al van 700 euro per ton naar 400 euro. In 2017 worden alle productiebeperkingen opgeheven en de import van HFCS vrijgegeven. De bietsuikerproductie stijgt met 20 procent, verwachten de analisten, de prijs daalt verder en de Europese voedingsmiddelenfabrikanten zullen steeds vaker HFCS gebruiken. Daarom zou het goed zijn als vanuit de politiek nu aangestuurd wordt op Europese suikertaks. Het kan nog net in de verkiezingsprogramma’s.