Ondernemers Markthal willen Karakus als conflictbemiddelaar

Ondernemers van de Markthal hebben oud-wethouder Hamit Karakus gevraagd te bemiddelen in hun hoog opgelopen conflicten met de Franse verhuurder Klépierre.

De conflicten gaan over de hoogte van de huren van de units, de afrekening van de servicekosten die soms 100 procent hoger zou uitvallen dan overeengekomen, het klimaat in de hal en de branchering die neerkomt op een verbod voor verkopers van verse producten om ook horeca-activiteiten te ontplooien zoals het aanbieden van snacks en drankjes.

Zo’n 30 van de 100 ondernemers kondigden aan dat ze deze maand een rechtszaak te zullen aanspannen maar hun advocaat zei eerst te streven naar een constructief overleg tussen verhuurder en huurders. Dat kwam er tot nu toe niet.

In een poging uit de impasse te geraken, benaderden de ondernemers Hamit Karakus. Zijn naam circuleerde al geruime tijd in de Markthal omdat hij als PvdA-wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling mede aan de wieg stond van het foodwalhalla.

Karakus zegt wel te willen bemiddelen maar dat kan volgens hem evengoed iemand door een ander gebeuren. „Verhuurder, huurders en de gemeente Rotterdam moeten zo snel mogelijk om de tafel gaan zitten en iemand aanwijzen die het gezamenlijke vertrouwen heeft. De driehoek moet bereid zijn om water bij de wijn te doen maar de diversiteit van het aanbod dient behouden te blijven omdat de toeristenstroom op lange termijn minder wordt en Rotterdammers wegblijven als er geen versproducten meer zijn.”

De bedoeling van de Markthal was een op diversiteit gerichte versmarkt voor Rotterdammers. Het concept trekt echter vooral toeristen.

Verhuurder Klépierre wil niks kwijt over de zaak. De gemeente evenmin.