Noodtoestand na nieuwe protesten Charlotte

Bij protesten raakten woensdag negen burgers gewond en 44 betogers werden gearresteerd. De rellen ontstonden nadat de politie een zwarte man had doodgeschoten.

Protesten in Charlotte in de staat North Carolina
Protesten in Charlotte in de staat North Carolina Foto Brian Blanco/ AFP

Voor de tweede avond op rij zijn er rellen uitgebroken in de Amerikaanse stad Charlotte, dat meldt persbureau Reuters. Een persoon werd neergeschoten en raakte ernstig gewond. De gouverneur van de staat North Carolina heeft de noodtoestand afkondigd en agenten van de Nationale Garde naar de hoofdstad gestuurd.

Twitter avatar PatMcCroryNC Pat McCrory I have declared a State of Emergency & initiated efforts to deploy the Nat’l Guard & Highway Patrol to assist local law enforcement in CLT

Volgens de politie raakten woensdagavond negen burgers gewond en werden 44 betogers gearresteerd.

De rellen ontstonden op dinsdagavond nadat de politie de 43-jarige zwarte man Keith Lamont Scott had doodgeschoten. Hij zou volgens de politie gewapend zijn. Familieleden en een getuige zeggen dat het ging om een boek.

Protest begon rustig

In eerdere instantie meldde de politiechef in Charlotte dat de neergeschoten demonstrant was overleden. Dit bericht werd later ingetrokken. De man ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis en wordt behandeld. Volgens de politie is de man neergeschoten door een burger.

Het protest in Charlotte begon woensdagavond rustig met een paar honderd demonstranten die betoogden tegen het politiegeweld. Ze hielden borden vast met leuzen als ‘Black Lives Matter’. De demonstratie werd geweldadig nadat ze het centrum van Charlotte bereikten waar honderden agenten hen opwachten. Een confrontatie met de politie volgde. Tijdens de rellen gebruikte de politie ruberen kogels en traangas. De relschoppers gooiden met stenen en flessen.

Een aantal van de demonstranten probeerden de menigte nog te overtuigen om geen geweld te gebruiken, maar dat was tevergeefs. Tijdens de rellen werden een aantal winkels vernield. In totaal raakten vier agenten gewond.

Op woensdagavond liepen de protesten ook uit de hand. Een aantal betogers blokkeerden korte tijd een snelweg. Toen raakten zestien agenten gewond.