Nigeria vraagt hulp bij bevrijden schoolmeisjes

De president heeft een beroep gedaan op de internationale gemeenschap om honderden ontvoerde schoolmeisjes te bevrijden.

Een beel uit de video van Boko Haram met de ontvoerde schoolmeisjes. Foto: AP

Voor het eerst heeft Nigeria een beroep gedaan op de internationale gemeenschap in een poging om honderden ontvoerde schoolmeisjes vrij te krijgen. Dat zei president Muhammadu Buhari donderdag in New York waar hij was voor de algemene vergadering van de Verenigde Naties.

Buhari heeft tegen secretaris-generaal Ban Ki-moon gezegd dat Nigeria “tussenpersonen van bijvoorbeeld de Verenigde Naties verwelkomt”, aldus Reuters.

Ontvoerde schoolmeisjes

In april 2014 werden 276 meisjes ontvoerd uit hun school in het stadje Chibok, in het noordoosten van het land. Over het lot van de meisjes is veel onduidelijk. Vlak na de ontvoering liet Boko Haram weten de meisjes als slaaf te houden. Ze zouden te koop worden aangeboden als bruid. Sindsdien zijn sommige meisjes ontsnapt.

De ontvoering leidde wereldwijd tot veel ophef. Er werd een internationale campagne gestart onder de naam ‘Bring back our girls‘ om de meisjes te bevrijden.

Lees ook: Nigeria kan strijd tegen Boko Haram niet langer alleen af

Onderhandelingen

President Buhari trad in mei vorig jaar aan en beloofde Boko Haram te verslaan. Tot nu toe heeft hij weinig succes geboekt. De minister van Informatie Lai Mohammed liet vorige week weten dat de regering drie keer bijna tot een afspraak was gekomen, maar uiteindelijk liepen de onderhandelingen op niets uit.

In augustus zei Buhari dat Boko Haram een non-profit organisatie mocht uitkiezen die de onderhandelingen zou gaan leiden. Boko Haram zou niet hebben gereageerd op het voorstel.

Wel toonden de moslimextremisten in augustus een nieuwe video van de verdwenen schoolmeisjes. Ze zeiden te willen onderhandelen over de vrijlating van de meisjes. In ruil hiervoor eisen ze dat gevangen genomen strijders worden vrijgelaten.

Interne verdeeldheid

Het afgelopen jaar is er binnen de terreurgroep verdeeldheid ontstaan. Vorig jaar sloot Boko Haram’s militaire leider Abubakar Shekau een verbond met IS maar hij werd in augustus opzij geschoven door Abu Musab al-Barnawi. Deze machtsstrijd lijkt tot een koerswijziging te leiden. Al-Barnawi wil geen aanslagen plegen op moslims terwijl onder Shekau de terreurorganisatie ook zelfmoordaanslagen pleegde in moskeeën.

Lees ook: Wel of geen aanslagen op moslims? Machtsstrijd verdeelt Boko Haram

Islamitische staat

Boko Haram wil een islamitisch-fundamentalistische staat in het noorden van Nigeria. Sinds 2009 voert de terreurorganisatie het aantal aanslagen op en vallen ze scholen, kerken en militaire doelen aan. Er zijn sindsdien ongeveer 15.000 mensen omgekomen en meer dan twee miljoen mensen zijn op de vlucht.

    • Belia Heilbron