Lobby trekt een regenboog over de stad

Achtergrond Emancipatie

Tot en met zondag 25 september vindt voor de derde keer de Rotterdam Pride plaats. Dat betekent vijf dagen feest, talkshows en een Pride Walk om de aandacht te vestigen de seksuele diversiteit van Rotterdam.

Foto Bas Czerwinski

Op de site gayrotterdam.nl is columnist Live Like Tom er duidelijk over: „Rotterdam was lange tijd de Sahara van roze Nederland.” Tot zo’n twee jaar geleden was het aantal gaybars op een hand te tellen en werden homo-ontmoetingsplaatsen door de gemeente aangeharkt tot kindvriendelijke stadsperkjes. Maar door een stevige lobby tot het stadhuis aan toe trekt voorzichtig een kleurrijke regenboog - symbool van de homobeweging - over de stad. Café’s als De Unie en Ferry Rotterdam zijn nieuwe horecagelegenheden speciaal voor heren, en dit weekeinde opent open minded bar Loud haar deuren, gericht op lesbische vrouwen.

Ook organiseren reguliere clubs, inspelend op het groeiend aantal toeristen, steeds vaker drukbezochte gay- avonden. Sinds januari dit jaar heeft de regio tevens haar eigen online platform GayRotterdam voor lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBTG) in Rotterdam. Oprichters Alex van Hulst en Bjorn Ketzener werken met tientallen vrijwilligers hard aan de site. Van Hulst: „Veel mensen komen naar ons toe omdat ze de weg niet weten naar bijvoorbeeld een gay sportclub als Ketelbinkie, of maatschappelijke instanties voor LHBTG’s. Ook brengen we nieuws uit de gemeenschap en hebben we een leuk rijtje columnisten. De Rotterdamse gayscène is heel divers, we proberen zo veel mogelijk mensen te bedienen.”

Dora Borst, algemeen directeur van Rotterdam Pride beaamt dat: „Wij laten zien dat de gay community breder is dan Gerard Joling en Gordon. In het stereotype – hysterisch en plat – kan niet iedereen zich vinden. Helaas is dat het beeld waar meestal de focus op ligt. Daar proberen wij verandering in te brengen.” Bijvoorbeeld door een talkshow, gepresenteerd door NOS-nieuwslezer Winfried Baijens die in gesprek gaat met Marokkaans-Nederlandse oud-Tweede Kamerlid van GroenLinks Tofik Dibi, over diens angst om publiekelijk uit de kast te komen. Zaterdag wordt het Schouwburgplein door een grote grasmat tot camping getransformeerd, waar belangenorganisaties zich presenteren aan het publiek.

2309ROT_pride_binnen

Voorlichting is volgens de betrokkenen hard nodig, want ondanks de vele initiatieven vanuit de LHBTG-gemeenschap valt er volgens hen nog veel te doen. „Ik loop in Rotterdam niet snel hand in hand met mijn vriend over straat,” vertelt Ketzener. „We zitten met ons kantoor in een gemengde wijk met hangjongeren, twee deuren verderop. Gelukkig reageerden ze rustig en nieuwsgierig toen ze hoorden wat wij hier doen. Maar echt ontspannen, zoals bijvoorbeeld in Antwerpen, is de sfeer voor homo’s hier nog niet.”

2309ROTPride02

Ook vinden zij het opvallend dat Rotterdam geen eigen homomonument heeft. „Een monument is belangrijk om naar toe te kunnen, bij wijze van troostplek”, aldus Van Hulst. „Een regenboogzebrapad aan de Blaak is niet genoeg.” Een motie voor een monument is inmiddels aangenomen door de gemeenteraad. Partijen uit de gayscène wordt nu om advies gevraagd, maar onduidelijk is wie er gaat betalen. „Het kan een beeld worden, of een gouden plaatje ergens op een muur”, zegt Borst. „Hoe dan ook: het zou mooi zijn als er budget vrijkomt vanuit de gemeente. Om een statement te maken voor alle seksuele diversiteit in deze stad.”