Reportage

Kleeft er ‘luchtje’ aan aanhouding van deze Zwarte Piet-demonstrant?

Anti-Zwarte Piet-demonstrant

Jerry Afriyie staat voor de rechter voor mishandeling van agent bij zijn arrestatie tijdens een betoging tegen Zwarte Piet, 2014, in Gouda.

Foto KOEN VAN WEEL/ANP

Als de voorzitter van de rechtbank het resultaat van de mishandeling op een foto toont, gaat een gemoffeld grinniken door de zaal. Een rood vlekje op een been – meer is er niet te zien.

Donderdag stond Jerry Afriyie voor de meervoudige kamer van de Haagse rechtbank. Op 15 november 2014 was hij op de Markt in Gouda om te laten zien dat hij tegen Zwarte Piet is. Even later lag hij op de grond, met vijf agenten op zijn handen, benen en rug, te roepen dat hij geen adem kon krijgen. Drie dagen later deed een van die agenten aangifte tegen Afriyie wegens mishandeling.

De activist zou de agent in het been hebben geknepen. Zo hard, dat de politieman een bloeduitstorting kreeg en dat hij duim en pols verrekte bij de inspanning om de knijpende vingers los te wrikken. Die verrekking verhindert hem, blijkens een verklaring van de fysiotherapeut uit augustus, nog altijd voluit te sporten en te werken. “Als dat het ergste is wat de agent heeft”, zei Afriyie’s advocaat Michiel Pestman, “dan hoeven wij ons over geweld tegen politiemensen niet veel zorgen te maken”

Afriyie stond vorig jaar ook in Meppel. Dat verliep vreedzamer: Kick Out Zwarte Piet kwam niet naar Meppel om te rellen

‘Linksgeoriënteerde mensen’

Pestman noemde de aanhouding van de activisten onrechtmatig. Het feit dat de burgemeester demonstranten pro en contra Zwarte Piet een plaats had toegewezen buiten de route van de intocht, wil niet zeggen dat activisten daarom niet mogen demonstreren waar ze willen. Hij memoreerde ook het feit dat agenten in een proces-verbaal hadden opgeschreven dat ze op de Markt „linksgeoriënteerde mensen” hadden gezien en „mensen met een negroïde uiterlijk” en dat ze op grond daarvan concludeerden: „Dit beeld gaf ons een onrustig gevoel van veiligheid voor de aanwezige gezinnen.”

Volgens Pestman moet de rechtbank het OM niet-ontvankelijk verklaren.

„Aan zijn aanhouding kleeft een luchtje. Politie die in de intocht op zoek gaat naar mensen met negroïde uiterlijk – dat is de ultieme Sinterklaasironie.”


De ongeregeldheden tijdens de intocht, tekst gaat door onder de video:

Het Openbaar Ministerie achtte bewezen dat Afriyie zich bij zijn arrestatie had verzet en dat hij daarbij een van de agenten die hem op de grond hielden had mishandeld. Van „slaan en schoppen” door Afriyie, waarvan in een proces-verbaal van de politie melding was gemaakt, had de officier van justitie niks teruggezien op de verschillende filmpjes die van de arrestatie zijn gemaakt. Daarvoor vroeg hij vrijspraak. Hij eiste een geldboete van 1.500 euro en toewijzing van de schadeclaim van de agent: 1.250 euro.

Afriyie zei op vragen van de rechter dat hij door de aanhouding door de agent was verrast en dat hij instinctief reageerde toen hij een arm om zijn nek voelde. „Ik dacht dat ik doodging toen ik werd onderdrukt. Ik kon geen adem krijgen. Ik werd suf. Lichamelijk kon ik niks doen. Ik probeerde te schreeuwen.”

De rechter vroeg: „Heeft u de agent geknepen?”

Afriyie zei: „Onmogelijk. Agenten zaten op mijn handen, mijn benen, mijn rug. Ik kon niet bewegen.”

In zijn slotwoord legde Afriyie, als dichter bekend onder de naam Cesare Kno’ledge, een verband met de nekklem die Haagse agenten hadden aangelegd bij Mitch Henriquez. Deze man overleed in juni 2015, nadat hij bij arrestatie bij zijn nek werd gegrepen. Ook hij riep meermaals dat hij geen lucht kreeg. „Als Mitch Henriquez zijn gewelddadige arrestatie had overleefd” zei Afriyie, „zou hij ook terecht moeten staan: voor mishandeling en verzet bij arrestatie.” Uitspraak in deze zaak volgt op 6 oktober.