Kanker

Media maken Microsoftnieuws te mooi

Microsoft doet kankeronderzoek. Het softwarebedrijf wil binnen tien jaar kanker ‘oplossen’, kopte de Britse krant The Telegraph dinsdag. In de tekst onder die kop zegt Microsoft-onderzoeksleider Andrew Phillips dat er „binnen vijf tot tien jaar een slim moleculair systeem is dat ziekte kan detecteren.” Hij zegt niks over ‘oplossen’.

Andere nieuwsmedia citeerden The Telegraph. De NOS begon met de zin: „Microsoft wil alles in het werk stellen om kanker binnen tien jaar de wereld uit te helpen.” Het trok wel de aandacht.

Het begon eerder deze week, toen in het News Center van de Microsoft-website een stuk over het kankeronderzoek van Microsoft verscheen. In dat stuk van ruim 4.000 woorden staat niks over tien jaar.

Microsoft ziet wat veel kankeronderzoekers zien. Dat de oude indeling in long-, borst- en prostaatkanker niet meer voldoet. Dat je de tumor van een patiënt beter kunt karakteriseren door naar genmutaties in de kanker te kijken, naar genactiviteit, naar stofwisselingsproducten en naar de verschillen met gezonde cellen van de patiënt. En dat je dan bedenkt welke therapie het best is. Microsoft bouwt intelligente computerprogramma’s om die data te ordenen, zodat de dokter niet die datazee, maar advies voor een geschikte therapie op zijn scherm krijgt. Daar zijn meer bio-informatiespecialisten mee bezig.