Kamer: verkeersboete is geen melkkoe

Justitiebegroting

Geld tekort? Leg maar extra boetes op, denken ze bij Veiligheid en Justitie. Maar daar zijn boetes niet voor bedoeld, vindt de Kamer.

Verkeersboetes gaan binnenkort niet meer rechtstreeks naar de kas van Veiligheid en Justitie. Dat bleek donderdag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen.

De Tweede Kamer deed op initiatief van coalitiepartijen VVD en PvdA de oproep het huidige systeem te veranderen. Zij willen dat de boeteopbrengst voortaan direct naar de schatkist gaat, waarna Justitie er jaarlijks een vast bedrag van krijgt. Nu zou dat ministerie zich bij bepaling van het aantal verkeerscontroles te veel laten leiden door financiële motieven. Het systeem dat de partijen voorstellen wordt al gebruikt voor de opbrengst van grote schikkingen die het Openbaar Ministerie treft.

Dinsdag bleek dat minister Ard van der Steur (VVD) het aantal verkeerscontroles wil verhogen omdat hij het geld nodig heeft. De Justitiebegroting meldt dat de afgelopen jaren door tegenvallende boete-opbrengsten tekorten zijn ontstaan. Doordat politieagenten vorig jaar langdurig actie voerden voor betere arbeidsvoorwaarden, zijn minder boeters geïnd. Ook de verhoging van de maximumsnelheid naar 130 kilometer per uur speelde een rol.

Om de tekorten te verzachten en „de verkeersveiligheid te vergroten” zijn meer verkeerscontroles uitgevoerd, staat in de begroting. Datzelfde beeld werd donderdag bevestigd in De Telegraaf. Die schreef op basis van interne documenten dat Justitieambtenaren een dip in het aantal verkeersboetes zien als ‘een tekort dat snel weggewerkt moet worden’.

Van der Steur wil volgend jaar 983 miljoen euro aan verkeersboetes ophalen. Dat is 20 miljoen euro meer dan de verwachte opbrengst van dit jaar en ruim 200 miljoen meer dan vorig jaar.

Ook de Nederlandse Politiebond had kritiek op die werkwijze van de minister. Voorzitter Jan Struijs twitterde donderdag dat agenten geen „schatkistvullers” willen zijn. Dat is niet goed voor „het morele gezag van politiemensen”.

Volgens het kabinet wordt het aantal verkeerscontroles slechts verhoogd om de verkeersveiligheid te verbeteren. Premier Mark Rutte zei tijdens de Algemene Beschouwingen dat er „een uiterst ongelukkige zin” in de begroting is gekomen. Volgens hem wil ook het kabinet de boetes niet meer rechtstreeks naar Justitie laten gaan. Ambtenaren denken na over alternatieven.