Kamer: geen verkeersboetes om tekort weg te werken

Veiligheid zou volgens de partijen het uitgangspunt moeten zijn van boetes, niet de inkomsten

Les van Lieshout/ANP

Een meerderheid van de Tweede Kamer is kritisch over het plan van het ministerie van Veiligheid en Justitie om verkeersboetes te innen voor het wegwerken van tekorten. Kamerlid Jeroen Recourt (PvdA) dient tijdens de behandeling van de begroting een motie in tegen dit onderdeel.

Uit de nieuwe begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie blijkt dat het departement van plan is twintig miljoen euro meer op te halen aan verkeersboetes. Onder andere door de cao-acties bij de politie van het afgelopen jaar en minder overtredingen van weggebruikers is er een tekort ontstaan. Om dat te compenseren zal er meer ingezet worden op verkeerscontrole.

Een groot deel van de Kamer is daar niet over te spreken, waaronder de coalitiepartijen. De VVD laat weten dat “overtredingen en veiligheid” het uitgangspunt van verkeersboetes moeten zijn, en niet de inkomsten. Ook D66 en SGP zijn volgens De Telegraaf tegen het plan.

Voortdurend spanning

De motie van de PvdA om de boete-inkomsten als een vaste post te behandelen lijkt op een meerderheid te kunnen rekenen. Initiatiefnemer Recourt:

“Iedereen zou zeggen dat boetes alleen de verkeersveiligheid moeten dienen. Maar in de praktijk zie je dat daar voortdurend spanning over is, omdat het direct invloed heeft op de begroting van het ministerie.”

Het plan leidde woensdag al tot negatieve reacties. Volgens de ANWB is het verband tussen meer controles en de verkeersveiligheid niet zeker. In EenVandaag zei Voorzitter van de Politiebond Jan Struijs dat de politie niet bedoeld is als melkkoe.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat weten dat verkeersveiligheid het uitgangspunt is voor de beslissing om meer te controleren. “Maar als je meer handhaaft, dan zie je dat natuurlijk terug in de begroting”, zegt een woordvoerder.

De begroting waar dit plan onderdeel van uitmaakt wordt in november of december in de Kamer behandeld.