Italië

Ruzie en verwijten van racisme op Dag van de vruchtbaarheid

„Laat je zaad niet in rook opgaan’’, als tekst bij de foto van een rokende man. Of ook, bij een vrouw met een zandloper: „Schoonheid heeft geen leeftijdsgrens. Vruchtbaarheid wel.”

Met deze veelbesproken posters was het al weinig Italianen ontgaan dat minister van Gezondheid Beatrice Lorenzin vandaag had uitgeroepen tot de Dag van de Vruchtbaarheid en hiervan een jaarlijkse gebeurtenis wilde maken. Want Italië heeft een probleem. De vruchtbaarheidsgraad is 1,35 kind per vrouw. Het EU-gemiddelde is 1,6.

De posters leidden tot felle reacties. Dit riekt naar de fascistische oproep ‘Maak kinderen voor het vaderland’, schreef de populaire Siciliaanse blogger Eretica in een felle en veelgedeelde reactie. Het is bijna alsof een vrouw schuldig is als ze geen kinderen heeft, schreef ze. Premier Renzi reageerde laconiek: „Ik ken geen van mijn vrienden die kinderen hebben gekregen nadat ze een advertentie hadden gezien.’’

De posters werden vervangen door neutralere. Maar de voorbereidingen voor speciale bijeenkomsten vandaag over het thema vruchtbaarheid gingen door. Critici zeiden dat het kabinet beter aandacht kan besteden aan de slechte kinderopvang en het gebrek aan banen, ook voor vrouwen. Maar de katholieke krant Avvenire prees deze poging tot een „culturele revolutie”. Het gaat hier „niet alleen (om) een geschenk voor het echtpaar” maar om „rijkdom voor de hele samenleving”.

Woensdag brak er een nieuwe rel uit. Het ministerie verspreidde een brochure met op de omslag foto’s van vier blonde, breed lachende mannen en vrouwen als „goede gewoontes om te stimuleren” en daaronder een gekleurde man, een hashrokende vrouw en een man met een rastakapsel en de tekst „de slechte ‘kameraden’ om op te geven” – de bovenste foto was eerder gebruikt door een Amerikaans bedrijf voor tandimplantaten. Het was prijsschieten op de sociale media, en aan het einde van de dag was de brochure ingetrokken en het hoofd communicatie van het ministerie zijn baan kwijt.