Irak

Onderzoek naar gifgas bij aanval op Amerikanen

De Verenigde Staten onderzoeken of terreurgroep IS mosterdgas heeft ingezet bij een raketaanval op een militaire basis in Irak, waar honderden Amerikaanse militairen samenwerken met Irakese militairen. De raketaanval was dinsdag op de luchtmachtbasis Qayara West in het oosten van Irak. Niemand raakte daarbij gewond. Amerikaanse militairen troffen een zwarte olieachtige substantie aan op een stukje metaal van de raket. In eerste instantie leekt het om mosterdgas te gaan, een tweede test leverde evenwel een negatief resultaat op. Volgens een woordvoerder van het Amerikaanse leger vertoont geen van de militairen ziekteverschijnselen die kunnen duiden op blootstelling aan mosterdgas. De veiligheidsmaatregelen op de basis zijn niet aangepast naar aanleiding van de aanval. (NRC)

    • Wim Brummelman