iPhone 7: een razendsnelle tussenpaus

Recensie

De fotokwaliteit en de snelheid maken indruk. Wie de iPhone 7 in handen heeft, kan moeilijk terug.

De nieuwe iPhone 7 is voor een leek niet te onderscheiden van zijn voorgangers, omdat de belangrijkste vernieuwingen aan de binnenkant zitten. Apple is vooral trots op de stereospeakers, al klinken die verre van indrukwekkend en heeft de concurrentie die techniek al lang in huis. Daarvoor offerde Apple wel de koptelefooningang op. Er zit een verloopstukje in de doos als je je eigen koptelefoon wilt blijven gebruiken en de meegeleverde Apple-oortjes hebben een Lightning-connector. Maar de bedoeling is draadloos: bluetooth koptelefoons zijn nu zo goed dat ik dat ze iedereen aan kan raden.

Waar het testmodel, een iPhone 7 Plus, vooral indruk mee maakt is de verbeterde fotokwaliteit. De

iPhone 7 Plus heeft twee lenzen om tot 2x te kunnen zoomen zonder kwaliteitsverlies. Door een betere lichtgevoeligheid kan Apple zich weer meten met de beste fototelefoon van dit moment, de Samsung Galaxy S7. Je hoeft niet te wisselen tussen de lenzen, dit doet de camerasoftware zelf.

De vernieuwde Home-knop van de iPhone 7 werkt een stuk sneller bij het wisselen tussen applicaties. Het toestel is voelbaar sneller dan zijn voorganger (dankzij een snellere processor en extra werkgeheugen) en het lcd-beeldscherm blijft overeind in vergelijking met de oled-schermen van de concurrentie. Het zal nog wel een jaartje duren voordat Apple zich aan die technologie waagt. Wie nu een iPhone 6 of een 6S gebruikt, kan beter wachten.

Maar vanaf de iPhone 5 is de 7 een enorme sprong voorwaarts. Wie geld wil besparen kan kiezen voor de 6S en 6S Plus (die zijn respectievelijk 120 en 140 euro goedkoper). Zij draaien ook op het nieuwe iOS 10 . Maar wie eenmaal een iPhone 7 in handen heeft gehad kan moeilijk terug. De 7 mag dan een tussenpaus zijn, het is wel een razendsnelle tussenpaus.