Informatie uit 500 miljoen Yahoo-accounts op straat

Het internetbedrijf bevestigt dat persoonlijke informatie van miljoenen gebruikers in 2014 is gehackt.

Het datalek werd al langer vermoed, maar nooit door Yahoo bevestigd.
Het datalek werd al langer vermoed, maar nooit door Yahoo bevestigd. Foto: Denis Balibouse / Reuters

Door een datalek bij internetgigant Yahoo is persoonlijke informatie uit ruim vijfhonderd miljoen gebruikersaccounts op straat komen te liggen. Dat heeft het bedrijf donderdag bevestigd volgens Reuters. Yahoo heeft in totaal ongeveer één miljard gebruikers.

Het datalek werd al langer vermoed, maar nooit officieel bevestigd. De informatie werd in 2014 gestolen uit het Yahoo-netwerk. Het gaat onder meer om namen, e-mailadressen, telefoonnummers, geboortedata en wachtwoorden. Volgens Yahoo zijn data over bankrekeningen en betaalkaarten niet gehackt. Het bedrijf zegt te vermoeden dat het gaat om een “door de staat gesponsorde” hacker en heeft justitie ingeschakeld. Yahoo laat tegenover Reuters weten dat het “geen reden heeft” om aan te nemen dat de hacker nog steeds in het Yahoo-netwerk actief is.

Lees ook: Wat moet een telecombedrijf met het al jaren kwakkelende Yahoo?

Gevolgen voor overname onbekend

In juli kwam naar buiten dat telecomgigant Verizon het kwakkelende Yahoo gaat overnemen voor zo’n 4,4 miljard euro. Het is onduidelijk of en hoe het datalek invloed gaat hebben op de overname. Verizon laat tegen Reuters weten niet te reageren voordat het onderzoek naar de kwestie is afgerond.

Volgens NRC-redacteur Wouter van Noort gaat het al tijden slecht met het eens zo florerende Yahoo. Adverteerders kiezen steeds vaker voor Google en Facebook, bedrijven met meer marktaandeel in de advertentiemarkt:

“Yahoo was één van de pioniers uit de internetzeepbel in de jaren ’90. Het internetbedrijf, dat onder meer een maildienst, een zoekmachine en een aantal nieuwssites bestiert, krimpt al tijden.”

Yahoo heeft gebruikers opgeroepen hun wachtwoorden te veranderen.