Hogere vissen

Een vriend vertelde me laatst dat hij al snorkelend voor de kust van een mediterraan eiland eens twintig minuten lang gebiologeerd naar een octopus had gekeken – tussendoor zo bewegingloos mogelijk naar de oppervlakte flipperend om naar adem te happen – en daarna besloten had ze nooit meer te eten. Omdat ze te bijzonder zijn.

Bioloog, amateurvisser en kookschrijver Menno Steketee dichtte deze achtarmigen in een stukje voor de krant ooit eigenschappen als ‘belangstellend’ en ‘leep’ toe. Hij had van duikers gehoord dat ze onder water echt contact zoeken. Iets wat zelfs ‘hogere’ vissen niet doen, aldus Menno. Die overigens het grootste respect had voor alle zeebewoners, maar ze vervolgens zonder scrupules in de pan gooide.

Ook mijn vriend hield zich niet al te lang aan zijn nobele voornemen. We danken het recept van vandaag aan hem: een ovenstoof van octopus en aardappelen in rodewijn-tomatensaus. Octopus bevat veel gelatine en tijdens het stoven mengt zich dat met het vocht van de tomaten en rode wijn. Het eindresultaat bestaat uit malse brokken octopusvlees en zachte, maar toch krokante aardappelen in een intens mediterraan smakende saus.

    • Janneke Vreugdenhil