GegevenslekNeelie Kroes schond mogelijk gedragsregels EU door bestuurslidmaatschap op Bahama’s

Oud-eurocommissaris Neelie Kroes heeft tijdens haar ambtsperiode niet gemeld dat ze bestuurder was van een venootschap op de Bahama’s. Dat hebben Trouw en Het Financieele Dagblad woensdagavond bekendgemaakt op basis van een groot gegevenslek van de Kamer van Koophandel van de Bahama’s. Het niet-melden van een nevenfunctie is tegen de gedragsregels van de EU.

Kroes was op papier van 2000 tot en met 2009 bestuurder van Mint Holdings Ltd, een onderneming op de Bahama’s. In 2004 werd ze eurocommissaris. Tegen de kranten erkent Kroes officieel in gebreke te zijn gebleven door de functie niet te melden. Kroes was woensdagavond niet direct bereikbaar voor commentaar. Haar advocaat Oscar Hammerstein zegt in een reactie dat ze ervan uitging dat ze eerder al was uitgeschreven bij het bedrijf. Door een „administratieve fout” zou dit pas in 2009 zijn gebeurd.

„Het boek was al dicht voor haar, maar toen bleek ze toch nog in de administratie voor te komen”, aldus Hammerstein.

Ook zou het bedrijf überhaupt niet meer operationeel zijn geweest. In 2000 probeerde Mint Holdings Ltd voor 6 miljard dollar delen van het kwakkelende Amerikaanse energiebedrijf Enron over te nemen, maar dat ging niet door.

Kroes bleef tot en met 2014 eurocommissaris. Ze is nu toezichthoudend directielid bij het Amerikaanse softwarebedrijf Salesforce en maakt onderdeel uit van een belangrijke politieke adviesraad van taxiapp Uber. Trouw en het FD baseren zich op een nieuw lek van gegevens uit een belastingparadijs, dat ze de BahamaLeaks noemen. Er zijn ongeveer 1,3 miljoen documenten over bedrijven en bestuurders op de Bahama’s naar de Duitse krant Süddeutsche Zeitung gelekt, die de krant deelde met het Internationaal Consortium voor Onderzoeksjournalisten (ICIJ). Daar behoren ook Trouw en het FD toe. Eerder dit jaar brachten de kranten en het ICIJ de Panama Papers naar buiten, over belastingconstructies die liepen via Panama. (NRC)