Geen uitstel rechtszaak handelaren in wapens

26koper

De rechtbank in Amsterdam ziet geen reden de strafzaak tegen een groep wapenhandelaren uit de buurt van Utrecht stil te leggen in afwachting van de uitkomst van grootschalig onderzoek naar het gebruik van PGP-telefoons. De verdediging had uitstel gevraagd omdat mogelijk relevant bewijsmateriaal uit het onderzoek komt.

Bij de verdachten in de zogenoemde 26Koper-zaak, waarvan donderdag de eerste zittingsdag was, zijn veel van deze telefoons voor versleutelde communicatie gevonden, naast een grote hoeveelheid wapens. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat ze een handeltje hadden opgezet in de PGP-telefoons, veel gebruikt door criminelen.

In het onderzoek naar het gebruik van deze PGP-telefoons is eerder dit jaar beslag gelegd op alle computers van het bedrijf Ennetcom, dat deze beveiligde telefonie aanbood. Een deel van die computers stond in Canada. Vorige week heeft een Canadese rechter besloten dat het Nederlandse Openbaar Ministerie de gegevens van de 19.000 klanten van Ennetcom mag inzien. In zijn beslissing wijst de Canadese rechter specifiek naar het onderzoek 26Koper.

Het is nog onduidelijk hoe lang het duurt voor de computergegevens in Nederland beschikbaar zijn. Volgens het Openbaar Ministerie is uitpluizen van het berichtenverkeer bovendien tijdrovend, omdat gebruikers van de PGP-telefoons vaak aliassen gebruiken.

Omdat niet duidelijk is hoeveel tijd hiermee gemoeid is, valt evenmin te zeggen hoe lang de berechting van de verdachten in de 26Koper-zaak zou moeten worden uitgesteld. De rechtbank oordeelde daarom dat snelle afhandeling van de zaak belangrijker is. „Een enorm onderzoeksdossier als dit is nooit helemaal afgerond.”

    • Jan Meeus