Commissie vraagt Kroes om uitleg bestuursfunctie

De voormalig commissaris heeft haar nevenfunctie als bestuurder bij een bedrijf op de Bahama’s niet gemeld.

Neelie Koers tijdens haar periode als EU-commissaris. Foto Yves Logghe/ AP

De Europese Commissie heeft oud-commissaris Neelie Kroes om opheldering gevraagd over haar niet opgegeven nevenfunctie tijdens haar Brusselse periode, zo meldt persbureau Reuters. De Commissie onderzoekt nog of ze maatregelen nemen tegen de voormalig commissaris van Mededinging en Digitale Agenda.

In de periode 2000 tot 2009 stond Kroes ingeschreven als bestuurder van het bedrijf Mint Holdings Ltd, op de Bahama’s, zo onthulden het Financieele Dagblad en Trouw op basis van een gegevenslek van de Kamer van Koophandel van de Bahama’s.

Oscar Hammerstein, advocaat van Kroes, laat aan NRC weten dat ze ervan uitging dat ze al was uitgeschreven bij het bedrijf. Door een “administratieve fout” zou dit pas in 2009 zijn gebeurd.

Ophef over Barroso als adviseur bij Goldman Sachs

Voor de Europese Commissie komt de onthulling over Kroes op een pijnlijk moment. Onlangs ontstond ook ophef over oud-commissievoorzitter Barroso, nadat bekend was geworden dat hij als adviseur in dienst was getreden van de machtige zakenbank Goldman Sachs. De Commissie reageerde in eerste instantie door te zeggen dat de Portugees de vereiste ‘afkoelingsperiode’ van achttien maanden in acht had genomen.

Lees ook: Nieuw belangenconflict Neelie Kroes

Nadat de verontwaardiging over deze carrièreswitch bleef aanhouden, kondigde de commissie aan om een ethisch onderzoek in te stellen naar eventuele misstanden. Bovendien besloot EC-voorzitter Juncker om zijn voorganger de VIP-behandeling te ontzeggen die oud-voorzitters normaliter toekomt als ze op bezoek zijn in Brussel.

Ook over de nieuwe baan van de 75-jarige Kroes (VVD) als belangrijk adviseur van taxiapp Uber was veel ophef. Als telecomcommissaris had ze veel te maken met Uber en nam ze het vaak op voor het Amerikaanse bedrijf dat met nieuwe technologie de traditionele taxi-sector op z’n kop heeft gezet.

Kijken: Neelie Kroes breekt interview over integriteit af
    • Huib de Zeeuw
    • Stéphane Alonso