Eurlings vervolgd voor mishandeling vriendin

Lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en oud-CDA-minister Camiel Eurlings wordt door het Openbaar Ministerie vervolgd voor mishandeling. Dat heeft het OM in Noord-Holland woensdag bevestigd. Eurlings zou in juli 2015 in het Limburgse Valkenburg zijn vriendin hebben geslagen. De vrouw deed pas in december 2015 aangifte. Het OM stelde hierop een onderzoek in dat nu is afgerond.

De conclusie is dat sprake is van „een bewijsbare eenvoudige mishandeling”, aldus een woordvoerder van het OM. Er is volgens het OM geen sprake van zwaar of blijvend lichamelijk letsel. De zaak wordt behandeld als een huiselijk geweld-zaak.

Het Openbaar Ministerie heeft besloten Eurlings en zijn ex-partner mediation aan te bieden. Wanneer beide partijen instemmen zal een besloten OM-zitting volgen, waarin een officier van justitie een geldboete of taakstraf kan opleggen. Als Eurlings of zijn ex-vriendin bezwaar maakt, kan alsnog een openbare rechtszitting volgen.

Eurlings deed zelf aangifte van poging tot afpersing en smaad tegen zijn ex-vriendin. Het OM acht dit niet bewezen. In reactie op het mediationvoorstel laat Eurlings in een persbericht weten „constructief en welwillend” te zullen meewerken.

In het bericht wordt benadrukt dat Eurlings in het negen maanden durende onderzoek het Openbaar Ministerie „alle medewerking” heeft verleend en in die tijd „volgens afspraak” geen enkele publiciteit heeft gezocht. Eurlings laat ook weten „opgelucht” te zijn dat aan een lange periode van onzekerheid een einde lijkt te zijn gekomen.

Als lid van het Internationaal Olympisch Comité was Eurlings deze zomer in Rio de Janeiro. Hij liet toen weten niet bang te zijn dat een eventuele veroordeling zijn functioneren als IOC-lid zal bedreigen. Eurlings was van juli 2013 tot oktober 2014 de topman van luchtvaartmaatschappij KLM.