Opinie

    • Marcel van Roosmalen

DWDD-weigeraar

Marleen Pelle uit Arnhem weigerde een plek in het boekenpanel van de DWDD. Ze werd op het schild gehesen als het boegbeeld van DWDD-haters. Onterecht, schrijft Marcel van Roosmalen.

Tegen haar zin werd boekverkoopster Marleen Pelle uit Arnhem landelijk nieuws omdat ze niet op televisie wilde. De sterverkoopster van boekhandel Hijman Ongerijmd was door De Wereld Draait Door gevraagd om auditie te doen voor het nieuwe boekenpanel, waarvan de leden eens per maand live op televisie hun favoriete boek omhoog houden. Uit ervaring wist ik dat Marleen heel goed boeken omhoog kan houden. Misschien wel te goed. Als ik haar boekwinkel binnenkwam en ze daar weer stond met een of ander meesterwerk dacht ik regelmatig: mens, hou eens een boek omlaag.

Met het ‘stukje erkenning’ kwam de existentiële zelftwijfel.

“Zie jij in mij een Grietje Braaksma?”, vroeg ze me nog niet zo lang geleden op het terras van de ijssalon tegenover haar boekwinkel. Alleen al van de gedachte dat ze zich in een televisiestudio bevond, kreeg ze een knoop in de maag.

“Ik vind het eng.”

Ze nam in die dagen meerdere mensen in vertrouwen, iets wat je in Arnhem nooit moet doen. Daar is die stad in de oorlog bijna aan ten onder gegaan. Het nieuws – „Hej t al geheurd? Marleen Pelle, die altijd boeken omhoog staat te houden, heeft de goedwies kapot. Die wil niet op televisie.” – ging razendsnel rond en kroop als vanzelf bij het kantoor van De Gelderlander door de brievenbus.

De beste fact checker van de krant werd erop afgestuurd, waarna ze zichzelf woensdag in haar groene jurk terugvond onder de kop ‘Arnhemse boekverkoopster zegt ‘nee’ tegen De Wereld Draait Door’. Op de foto hield ze het boek Babel van Arnoud Wierstra omhoog, met de linkerhand per ongeluk op de ‘L’ waardoor er in Arnhem meteen een paar waren die dachten dat ze zichzelf een hele ‘boeken-babe’ vindt.

Het stukje ging viral, ze werd ongewild op het schild gehesen als het boegbeeld van DWDD- en boekenpanel-haters. Er waren mensen die haar een heldin vonden omdat er eindelijk iemand opstond tegen ‘die almachtige grachtengordelkliek’.

“Terwijl ik helemaal geen hekel aan dat boekenpanel en DWDD heb”, zei ze zuchtend door de telefoon. “Ik kijk altijd en sta juist achter iedere vorm van boekpromotie. Ik vind live televisie gewoon te eng.”

Gisteren was ze weer te vinden in haar boekhandel in de Arnhemse binnenstad.

“Waar is Marleen?”, vroeg ik aan het meisje bij de kassa dat liever anoniem bleef. Ze wees naar een hoek waar Marleen Pelle een boek omhoog stond te houden, zo hoog dat je haar hoofd niet meer kon zien.

    • Marcel van Roosmalen