Agente die zwarte man doodschoot vervolgd voor doodslag

Als de agente wordt veroordeeld hangt haar een mininumstraf van vier jaar cel boven het hoofd.

Terence Crutcher, met wit T-shirt, wordt achtervolgd door politie, terwijl hij naar een SUV loopt. Foto Tulsa Police Department via AP

De openbaar aanklager in Tulsa in de Amerikaanse staat Oklahoma heeft de blanke agente die een zwarte man doodschoot, aangeklaagd voor doodslag. Dat meldt persbureau AP donderdag.

In Oklahoma houdt de aanklacht, ‘first degree manslaughter’, in dat de dader “onnodig heeft gedood”. Als de agente wordt veroordeeld hangt haar een mininumstraf van vier jaar cel boven het hoofd.

Terence Crutcher

Vorige week vrijdag werd de 40-jarige Terence Crutcher in zijn auto aangehouden door de politie. Als hij zijn handen op de auto plaatst, wordt hij geraakt met een stroomstootwapen. Crutcher wordt vervolgens op de grond dodelijk beschoten door politieagente Betty Shelby.

Op beelden op de website van The New York Times is het incident te zien:

Volgens de advocaat van Shelby zou Crutcher niet hebben geluisterd naar bevelen van de politie. Ook zou Shelby hebben geschoten omdat Crutcher zijn hand uitstak naar zijn auto. Dit wordt door de familie van het slachtoffer tegengesproken. De politie heeft bevestigd dat Crutcher ongewapend was tijdens het incident.

    • Etienne Verschuren