Dit vonden lezers van The Green Happiness

Het interview met Merel von Carlsburg en Tessa Moorman, oprichters van The Green Happiness, in NRC bracht een flinke discussie op gang. Ook veel lezers reageerden; dit zijn enkele reacties.

iStock

Stoornis bevorderend

In NRC van 17 september komen twee diëtistes van The Green Happiness aan het woord die ons willen doen geloven dat hun mythe waarheid is. Hun adviezen betreffen bijvoorbeeld het vermijden van zuivel, omdat zuivel het lichaam verzuurt, waarbij eieren uit den boze zijn (want de menstruatie van de kip), en o wee als we avocado combineren met noot. 200.000 jonge vrouwen volgen deze vrouwen online. Gelukkig kunnen veel mensen om hun hersenspinsels lachen. Schadelijk zijn hun adviezen echter voor adolescenten met orthorexia, anorexia of andere eetstoornissen (in wording). Deze zijn immers koren op hun molen. Zij kunnen dit bijvoorbeeld aangrijpen om extra af te vallen. Betreurenswaardig dat NRC deze vrouwen een podium geeft voor hun als feiten gebrachte, maar nergens onderbouwde mening, zonder een – wetenschappelijk – tegengeluid te laten horen. We hopen van harte dat deze vrouwen stoppen met hun commerciële mythe en zich realiseren wat voor negatieve invloed ze hebben op jongvolwassenen voor wie dwangmatig eten een groot probleem is.
Noor Landsmeer, Rolf Pelleboer, Jan-Peter Rake, Pieter Sauer, Koen Joosten, Vera van Tellingen, Brita de Jong, kinderartsen.

Lees het interview over The Green Happiness: ‘Ik dacht dat we gezond aten’

Diëtist onwaardig

Een ei de menstruatie van een kip? Wat een onzin van de diëtistes Tessa Moorman en Merel von Carlsburg. In een ei zit een kleine eicel met een enorme voedselvoorraad, het eigeel en eiwit van een ei. Daardoor bevat het veel waardevolle voedingsstoffen. De menstruatie is het afstoten van een onbevruchte eicel met weefsel en bloed van de baarmoeder. Een ei van een kip is dus op geen enkele manier te vergelijken met de menstruatie van een mens. Ik denk dat jullie lekker en gezond eten, maar vertel alsjeblieft niet zulke onzin. Zeker niet als diëtist.
Nelleke Stegeman, diëtist

Lees ook de column van wetenschapsredacteur Hester van Santen: Hoe twee diëtisten ons bang maken voor een gekookt ei