Rel om verkleedpak Polynesische halfgod

Disney heeft een verkleedpak, bedoeld als promotie voor de nieuwe Disney-film Moana, teruggetrokken, omdat Polynesiërs er aanstoot aan namen.

Het betreffende kostuum Disney Store

Het gaat om een kostuum met donkere huid, vol traditionele tatoeages, dat vrijwel het hele lichaam bedekt, met een bijbehorend rieten rokje en een ketting van botjes. Het stelt het personage Maui uit de animatiefilm voor, een Polynesische halfgod. Activisten die bij Disney protesteerden, beschuldigen de filmmaatschappij ervan de Polynesische cultuur belachelijk te maken. „Onze donkere huid is geen kostuum”, was een reactie. Disney heeft excuses gemaakt en laten weten dat het niet de bedoeling was iemand voor het hoofd te stoten. „Het team dat de Moana-film maakte, heeft grote zorg besteed aan het respecteren van de cultuur van de eilanden in de Stille Oceaan, die als inspiratie voor de film diende”, aldus Disney in een verklaring.


De animatiefilm, die in november in de VS uitkomt, gaat over Moana, een jong meisje dat met de halfgod Maui een oceaanreis maakt om haar volk te redden. Het verhaal is geschreven door de Nieuw-Zeelandse Maori-filmmaker Taika Waititi. Het personage Moana is positief ontvangen: het is een onafhankelijke vrouw en realistischer van uiterlijk dan de meeste Disney-heldinnen. Maar na het verschijnen van de filmtrailer kwam er kritiek dat de halfgod Maui te dik was: een karikatuur van Polynesische mannen.

    • Paul Steenhuis