Recensie

Deze serie laat zien hoe grillig het geheugen is

The Affair: een broeierig liefdesdrama langs de klippen van gewetenswroeging, geilheid en familieruzies.

©

De stiekeme verhouding waar het in tv-serie The Affair om draait, is tussen serveerster Alison en leraar Noah. Noah heeft net zijn eerste roman af. De hele zomer verblijft hij met zijn gezin op een eiland, in de villa van zijn minzame schoonvader, een bestsellerauteur, die zijn schoonzoon graag zijn succes inwrijft en valse complimentjes geeft. Noah zegt gelukkig getrouwd te zijn, maar de seks delft het onderspit in de gezinseconomie, met vier eigengereide en om zorg vragende kinderen.

The Affair heeft een bijzondere vertelwijze: de gebeurtenissen zien we elke aflevering twee keer, zowel in het perspectief van Noah als van Alison. Dat heeft een reden: beiden worden vele jaren later verhoord door een rechercheur over de gebeurtenissen die zomer en dat is wat we zien: hun herinnering. Die gespleten vertelstructuur leidt behalve tot interessante psychologische nuances ook tot een fraaie blik op de grilligheid van het geheugen: beiden verzoeten en vergulden hun eigen gedrag.

Hun affaire komt vlot tot stand, maar dan beginnen de problemen. De rusteloze Noah verzet zich tegen zijn eigen driften, terwijl Alison kampt met het knagend verdriet om haar overleden zoontje. Een verlies dat haar en haar vriend uiteen drijft. Via haar vriend is ze deel van een hechte familie van onbehouwen ranchers, die voor de buitenwereld paarden houden, terwijl het echt geld wordt verdient met ongure handel.

Met zomerse loomheid meandert dit broeierige liefdesdrama langs de klippen van gewetenswroeging, geilheid en familieruzies: een sterke mix van geraffineerde psychologie, dampende erotiek en emotionele diepgang. Essentieel is het charisma van Ruth Wilson, de actrice die magnifiek Alison vertolkt. Onvergetelijk angstaanjagend was Wilson al als de manipulatieve psychopaat in misdaadserie Luther. De onpeilbare blik in haar ogen, alsof er diep van binnen iets definitief kapot is bij haar, verzacht ze deze keer met een waas van tristesse, die ook smachten en wanhoop blootlegt. Tegenover haar subtiele spel zet Dominic West (ster uit The Wire) een veel robuuster vat vol tegenstrijdigheden neer.

Ergerlijk in deze gelauwerde serie (Golden Globe voor beste dramaserie, en voor Wilson als beste actrice) is alleen dat de rol van het politieonderzoek naar een dode op het eiland vaag en dun blijft. Dat is het nadeel van een dramatische tv-serie als deze: de makers mikten duidelijk op een vervolg. Dat is gelukt, want dat tweede seizoen is er inmiddels en opdrachtgever Showtime heeft al een seizoen besteld. Dat zegt genoeg over hoe duurzaam deze affaire zal zijn.

    • Ron Rijghard