Opinie

Zaanse vloggers ‘tuig van de richel’ noemen; dat helpt niet

Opinie Met de excuses van de Zaanse vlogger Ismail Ilgun zijn de problemen in de Zaanse wijk Poelenburg nog niet opgelost, schrijft raadslid Juliëtte Rot.

Politie voor de Vomar-supermarkt in de Zaanse wijk Poelenburg waar jongeren voor onrust zorgen. Foto ANP / Robin Utrecht

Premier Rutte (VVD) had een oer-Hollandse uitdrukking voor de jongeren die overlast bezorgden in Poelenburg: tuig van de richel. Dat sloeg aan. De richel verwijst naar de goedkoopste plaatsen in de schouwburg van vroeger. Wat zijn we met Ruttes opmerking opgeschoten? Deze in Zaanstad geboren en getogen jongeren zijn wel ons tuig van de richel. Dus: wat gaan wij daar mee doen? En ook, hoe zorgen we dat het in de Poelenburgs van deze wereld beter zal gaan? Want een sticker op burgers plakken is één; als je niet ook met oplossingen komt, gedraag je je als een balkon-elite.

De vloggende, facebookende jongeren in Poelenburg geven met hun video’s en posts de hele wereld een inkijk in hun leven. We zien en horen mensen die op andere onderdelen van het leven worden uitgedaagd dan die in Blaricum of Bloemendaal. We zien het resultaat van jarenlang wegkijken door overheden. Daar zit de landelijke nieuwswaarde in. Niet louter in de overlast, want die is de wijkbewoners en de gemeente Zaanstad al jaren bekend. Maar dankzij deze vlogs kon opeens iedereen meekijken. Zo ontstond maatschappelijke druk. En was wegkijken voor de burgemeester en politie niet langer een optie. De media, in de rol van waakhond van de democratie, hebben terecht geblaft. De stok is vervolgens snel gevonden, maar wat gaan we nu verder doen?

Al snel werd getracht het debat te leiden naar etniciteit, maar overlast geven en beleven heeft geen etniciteit. Behalve als je het handig voor je karretje spant. Maar het mag nu niet gaan om een nieuwe poging ‘wegkijken van de problemen’ in Poelenburg, of om ‘trappen naar de media’. We moeten elkaar niet de les lezen, of beweren dat groenharigen vaker overlast veroorzaken. Het gaat om het realiseren van oplossingen.

Bewoners van Poelenburg die afgelopen week gebruik maakten van hun inspreekrecht boden al de helpende hand. „Laten wij om tafel gaan voor gezamenlijk gewin”, zei een van hen. Er waren ook kritische geluiden. „Kinderen gaan naar groep 1-2 met een taalachterstand en als zij klaar zijn met school hebben ze nog meer taalachterstand” en „Mensen wonen in een getto met overal dezelfde ellende om zich heen. Dan wordt gevraagd waarom zij zich niet aanpassen. Aan wie dan?”

Gisteren bood vlogger Ismail Ilgun op Facebook zijn excuses aan. Sterk dat hij dat uit eigen beweging doet, maar daarmee zijn de problemen in Poelenburg nog niet opgelost. In burgers moet geïnvesteerd worden. Landelijke- en plaatselijke overheid moeten preventief handelen waar het kan en repressief waar het moet. Niet alleen de stok van de politiestaat zoals VVD Zaanstad wil. En ook geen prietpraatgroepen over de sneue jeugd van sommigen. Het vraagt om gecoördineerde vervolgstappen die mensen aan een baan of opleiding helpen. Bij stadsvernieuwing moet worden nagedacht over sociale vraagstukken. In plaats van monotone buurten die het ‘ons soort mensen’-gevoel versterken, levert gedifferentieerde woningbouw een cruciale bijdrage doordat groepen mensen met elkaar mee blijven doen. Ook samenwerking tussen onderwijs, gemeente, politie, woningbouwcorporaties, sociale wijkteams en ouders is van groot belang. Wie weet kan de Zaanse aanpak dan dienen als blauwdruk voor andere gemeenten. Er rust een grote verantwoordelijkheid op onze schouders.

Er is geen magische wortel en misschien is dat maar goed ook. Wij hebben de dure plicht ervoor te waken dat een situatie als deze opnieuw kan ontstaan. Mensen van eenvoudige komaf hebben de theaterrichel niet gemaakt, net zo min als de vlogger Poelenburg in zijn eentje heeft gemaakt.

Met mijn optreden in de media heb ik een eerste stap willen zetten naar een oplossing en ik vertrouw erop dat de meeste jongeren uiteindelijk weer op het rechte pad zullen komen, zo niet allemaal. Als de premier nu ook maar zou doen, wat een premier voor allen behoort te doen.

Lees hier de excuses van vlogger Ismail Ilgun en bekijk hier al zijn ‘Hoodvlogs’.