Dag van vruchtbaarheid in Italië: ‘Laat je zaad niet in rook opgaan.’

Polemiek 22 september is uitgeroepen tot Dag van de Vruchtbaarheid in Italië. Maar het regent kritiek op de campagne: racistisch, vrouwonvriendelijk.

„Laat je zaad niet in rook opgaan’’, als tekst bij de foto van een rokende man. En, bij een vrouw met een zandloper: „Schoonheid heeft geen leeftijdsgrens. Vruchtbaarheid wel.” En ook: ,,Kom in beweging. Wacht niet op de ooievaar.”

fertilityrook
fertilitytwee
Met deze veelbesproken posters was het al weinig Italianen ontgaan dat minister van Gezondheid Beatrice Lorenzin donderdag had uitgeroepen tot de Dag van de Vruchtbaarheid en hiervan een jaarlijkse terugkerende gebeurtenis wilde maken.

Want Italië heeft een probleem. De vruchtbaarheidsgraad is 1,35 kind per vrouw. Het EU-gemiddelde is 1,6. Nog nooit sinds de eenwording van Italië zijn er zo weinig kinderen geboren als in 2015. Met een gemiddelde leeftijd van 44,7 jaar veroudert het land snel. En de bevolking krimpt. Tegen de 488.000 geboortes in 2015 stonden 653.000 overlijdens.

De posters leidden tot felle reacties. Dit riekt naar de fascistische oproep ‘Maak kinderen voor het vaderland’, schreef de populaire Siciliaanse  blogger Eretica in een felle en veelgedeelde reactie. Het is bijna alsof een vrouw schuldig is als ze geen kinderen heeft, schreef ze. En ook: de minister, christen-democrate in een centrum-links kabinet, kan beter de mogelijkheden voor in vitro bevruchting verruimen.
Premier Renzi reageerde laconiek: „Ik ken geen van mijn vrienden die kinderen hebben gekregen nadat ze een advertentie hadden gezien.’’

De posters werden ingetrokken en vervangen door neutralere, met bijvoorbeeld de oproep: ,,Laten we over gezondheid praten.”
fertilitysalute

Maar de voorbereidingen voor speciale bijeenkomsten vandaag in Bologna, Catania, Padua en Rome om over het thema vruchtbaarheid te praten, gingen door. Critici zeiden dat het kabinet beter aandacht kan besteden aan de slechte kinderopvang en het gebrek aan banen, ook voor vrouwen. Er verschenen ook parodieën op de posters, met bijvoorbeeld de kritiek dat jongeren alleen maar kort-lopende, tijdelijke contracten kunnen krijgen:

fertilitykritiek
‘Mijn zwangerschap duurt veel langer dan mijn contract.’

Maar de katholieke krant Avvenire prees deze poging tot een „culturele revolutie”. Het gaat hier „niet alleen (om) een geschenk voor het echtpaar” maar om „rijkdom voor de hele samenleving”.

Woensdag brak er een nieuwe rel uit. Het ministerie verspreidde een brochure met op de omslag foto’s van vier blonde, breed lachende mannen en vrouwen als „goede gewoontes om te stimuleren” en daaronder een gekleurde man, een hashrokende vrouw en een man met een rastakapsel  en de tekst „de slechte ‘kameraden’ om op te geven”.

fertilitygoedslecht

Op sociale media barstte meteen de kritiek los, met veel verwijten van racisme. Detail daarbij: de bovenste foto was eerder gebruikt door een Amerikaans bedrijf voor tandimplantaten.

facilitytanden
Aan het einde van de dag was de brochure ingetrokken en het hoofd communicatie van het ministerie zijn baan kwijt. En vandaag was #fertilityday een belangrijk topic op Twitter:


‘Kut. Ik ben vergeten kinderen te maken.’