Celstraffen tot 4,5 jaar geëist om uitbuiting bij kwekerij

Zeven verdachten zouden zich schuldig hebben gemaakt aan uitbuiting van Pools personeel.

Het voornamelijk Poolse personeel van champignonkwekerij Prime Champ Production BV zou zijn uitgebuit. Foto: Sander Koning / ANP

Het Openbaar Ministerie in Roermond heeft gevangenisstraffen tot 4,5 jaar geëist tegen zeven verdachten die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan arbeidsuitbuiting van personeel bij een champignonkwekerij. Dat meldt het OM donderdag.

De verdachten zouden tussen 2009 en 2012 voornamelijk Pools personeel hebben uitgebuit en valsheid in geschrifte hebben gepleegd bij het bedrijf. Het OM startte een onderzoek nadat er meerdere klachten waren binnengekomen over de omstandigheden waarin het personeel moest werken. Uit dit onderzoek bleek dat het personeel door het bedrijf bij werving in Polen werd voorgelogen over onder meer het salaris, huisvesting, werktijden en de arbeidsomstandigheden.

Het personeel werd bij aankomst in Nederland ondergebracht in bedrijfswoningen. De kosten van hun overtocht werden van hun loon ingehouden. Vervolgens moesten de plukkers extreem lange werkdagen maken onder slechte arbeidsomstandigheden, zo meldt het OM. Volgens getuigenverklaringen vielen enkele personeelsleden zelfs flauw door vermoeidheid, warmte en het gebruik van gevaarlijke stoffen. Door de hoge eisen aan hun productiviteit was het halen van het minimumloon praktisch onmogelijk. Daarnaast gebruikte het bedrijf volgens het OM een valse bedrijfsadministratie en salarisspecificaties.

Donderdag was de eerste van vijf geplande zittingsdagen. Op 10 november volgt de uitspraak van de rechtbank.

De eisen op een rij:

  • Tegen de directeur van champignonkwekerij Prime Champ Production BV werd een celstraf van 4,5 jaar en een beroepsverbod van vijf jaar geëist
  • Een bemiddelaar en twee andere verdachten, die verantwoordelijk waren voor de werving en begeleiding van personeel, hoorden dertig maanden gevangenisstraf tegen zich eisen
  • Tegen een tweede bemiddelaar, die nieuw personeel ontving, werd 21 maanden gevangenisstraf geëist
  • Tegen de controller werd dertig maanden gevangenisstraf waarvan zes maanden voorwaardelijk geëist met een proeftijd van twee jaar
  • Een betrokken softwareontwikkelaar hoorde een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden tegen zich eisen
  • Het bedrijf zelf moet een geldboete van 150.000 euro betalen
    • Etienne Verschuren