Beller betaalt straks geen extra kosten in buitenland

Telecom

De Europese Commissie schaft roaming binnen de EU volgend jaar alsnog af. Telecombedrijven moeten zelf optreden bij misbruik.

Er komen nieuwe roamingregels Foto Getty

De Europese Commissie heeft woensdag voorgesteld om roaming, de extra kosten voor bellen in het buitenland, alsnog in juni volgend helemaal af te schaffen. ‘Brussel’ erkent dat misbruik op de loer ligt, omdat er binnen de EU soms enorme verschillen bestaan tussen abonnementsprijzen, maar legt dat probleem bij telecombedrijven. Zij moeten zelf gaan controleren of simkaarten uit goedkopere landen stelselmatig wordt gebruikt in duurdere landen.

In een eerder voorstel kreeg elke consument maximaal 90 roamingvrije dagen, om te voorkomen dat er het hele jaar door wordt gebeld met een goedkoper abonnement uit een ander land. Volgens de Commissie was dat meer dan genoeg, omdat elke Europeaan gemiddeld twaalf dagen per jaar in een ander EU-land vertoeft. Maar twee weken geleden werd dat voorstel teruggetrokken, na felle kritiek uit het Europees Parlement. Dat wil Europa weer positiever op de kaart zetten met de totale afschaffing van roaming.

Zo vlak na de door Brexit veroorzaakte schok, bleek Commissievoorzitter Juncker gevoelig voor die kritiek. Hij droeg zijn ambtenaren persoonlijk op om met een nieuw voorstel te komen. Of dat ook beter is, is niet duidelijk – veel details moeten nog worden uitgewerkt. Het is wel een stuk ingewikkelder.

Het nieuwe voorstel, zei eurocommissaris Ansip (Digitale Markt) woensdag, is „oncomfortabel en niet zo simpel”, maar sluit wel beter aan op de verwachtingen van consumenten en van het Europarlement.

Telecombedrijven die misbruik vermoeden kunnen een beller aanspreken en, als de gegeven verklaring niet overtuigt, alsnog extra roamingkosten in rekening brengen.

Dat moet volgens de Commissie ook wel omdat telecombedrijven anders „snel failliet” zouden gaan. Telecombedrijven brengen onder meer roamingtarieven in rekening ter compensatie van duurdere belminuten in een ander land. Straks moeten ze dat verschil in principe zelf gaan betalen.

De vraag is: wat is misbruik? De Commissie gaf hier woensdag algemene richtlijnen voor. Als iemand stelselmatig belt met een simkaart uit een land waar hij of zij niet officieel staat ingeschreven of een „stabiele link” mee heeft, dan zou dat op misbruik kunnen duiden.

Ook als iemand meer roamt dan ‘gewoon’ belt, is er mogelijk iets niet in de haak. Roaming, benadrukt de Commissie, is in de eerste plaats voor reizigers, vakantiegangers en mensen die geregeld voor hun werk de grens over moeten.

Bij misstanden mogen bedrijven extra kosten in rekening brengen, maar wat de Commissie betreft blijven die laag: 0,04 euro per gesprek en 0,01 euro per sms. Een consument kan in beroep gaan, en in het uiterste geval kunnen geschillen voor nationale telecomautoriteiten komen. Preciezere procedures worden de komende maanden nog ontwikkeld.